Rast proizvodnje poljoprivrednih mašina se nastavlja, ali se očekuju promeneAutor: Datum:


Opšti indeks poslovne klime industrije poljoprivrednih mašina u Evropi počeo je da slabi nakon što je dostigao maksimalanu vrednost početkom ove godine, navodi se u izveštaju CEMA- asocijacije evropske industruje poljoprivrednih mašina. Promet će u narednih šest meseci sigurno biti na visokom nivou zahvaljujući prethodno pristiglim porudžbinama, međutim prvi put od 2016 većina proizvođača očekuje prirodni pad.

U skladu s tim, u proseku, kompanije i dalje očekuju da njihov promet poraste za do 5 odsto u 2018. godini.  Ali su smanjile očekivanja za 2019. i njihove prognoze rasta su do 3 pronocenata u 2019. Obe očekivane prognoze i vrednosti trenutnog poslovanja na tržištu traktora su znatno pogoršane. Poslovna klima za opremu u stočarstvu je iznad proseka industrije, međutim u ovom  segmentu gde je najviše proizvođača, očekuje se pad od čak 56 odsto.

Među glavnim evropskim tržištima, očekivanja u Francuskoj i Španiji su nastavila da se poboljšavaju. S druge strane, Nemačka i Italija su dodatno izgubile poverenje u očekivanja. U tom kontekstu i rezultati u vezi investiranja u novu opremu takođe mogu biti vredni pomena. Naime, u odnosu na mart potrebe za investiranjem su znatno veće u Francuskoj, ali primetno niže u Nemačkoj.

Približnog očekivanja u mašinskoj industriji je i VDMA -Asocijacija mašinske industrije Nemačke i Evrope u kojoj je oko 3.200 kompanija članica. Prema njihovim prognozama, kompanije je će raditi punim kapacitetom do sledeće godine. Ali očekuje se ekonomski momenat kada će se usporiti u radu, što će uticati da rast proizvodnje u 2019. bude 2 procenta u mašinskoj industriji. Kako se navodi u izveštaju VDMA na ovakva očekivanja upućuju rizici, naročito među izvozno-zavisnim investitorima kao i sve veći politički rizici. Takođe, na poslovnu klimu utiče i neizvesnost oko Bregzita kao i trgovinski sukobi koji nastavljaju da eskaliraju.

 

Dešavanja