Rast proizvodnje poljoprivrednih mašina se nastavlja, ali se očekuju promeneAutor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Opšti indeks poslovne klime industrije poljoprivrednih mašina u Evropi počeo je da slabi nakon što je dostigao maksimalanu vrednost početkom ove godine, navodi se u izveštaju CEMA- asocijacije evropske industruje poljoprivrednih mašina. Promet će u narednih šest meseci sigurno biti na visokom nivou zahvaljujući prethodno pristiglim porudžbinama, međutim prvi put od 2016 većina proizvođača očekuje prirodni pad.

U skladu s tim, u proseku, kompanije i dalje očekuju da njihov promet poraste za do 5 odsto u 2018. godini.  Ali su smanjile očekivanja za 2019. i njihove prognoze rasta su do 3 pronocenata u 2019. Obe očekivane prognoze i vrednosti trenutnog poslovanja na tržištu traktora su znatno pogoršane. Poslovna klima za opremu u stočarstvu je iznad proseka industrije, međutim u ovom  segmentu gde je najviše proizvođača, očekuje se pad od čak 56 odsto.

Među glavnim evropskim tržištima, očekivanja u Francuskoj i Španiji su nastavila da se poboljšavaju. S druge strane, Nemačka i Italija su dodatno izgubile poverenje u očekivanja. U tom kontekstu i rezultati u vezi investiranja u novu opremu takođe mogu biti vredni pomena. Naime, u odnosu na mart potrebe za investiranjem su znatno veće u Francuskoj, ali primetno niže u Nemačkoj.

Približnog očekivanja u mašinskoj industriji je i VDMA -Asocijacija mašinske industrije Nemačke i Evrope u kojoj je oko 3.200 kompanija članica. Prema njihovim prognozama, kompanije je će raditi punim kapacitetom do sledeće godine. Ali očekuje se ekonomski momenat kada će se usporiti u radu, što će uticati da rast proizvodnje u 2019. bude 2 procenta u mašinskoj industriji. Kako se navodi u izveštaju VDMA na ovakva očekivanja upućuju rizici, naročito među izvozno-zavisnim investitorima kao i sve veći politički rizici. Takođe, na poslovnu klimu utiče i neizvesnost oko Bregzita kao i trgovinski sukobi koji nastavljaju da eskaliraju.

 

Events