USPEŠAN NASTUP FPM AGROMEHANIKE NA AGRITECHNICA 2017Autor: Datum:

Članica našeg Udruženja, preduzeće FPM “Agromehanika“ iz Boljevca imala je uspešan nastup na nedavno održanom sajmu Agritechnica u Hanoveru. Ovo je bio treći put da „Agromehanika“ izlaže na vodećem svetskom sajmu poljoprivredne tehnike. Do sada preduzeće je imalo dva puta zajednički nastup s drugim proizvođačima iz Srbije,a ove godine je proizvodni program predstavilo na svom štandu u halI 8.


Prvi nastup FPM „Agromehanika“ iz Boljevca na Agritechnica 2013 potvrdio je odlučnost menadžmenta preduzeća da se okrene inostranom tržištu kao i to da je nastup na Sajmu bio pravi izbor. Od tada pa do danas izvoz proizvoda iz Boljevca beleži rast. Danas se mašine s logom FPM „Agromehanika“ izvoze na tri kontinenta, u Evropi, Africi i Aziji. Danas izvoz čini između 65 i 70 odsto prometa. Samo u Nemačkoj preduzeće ima 10 dilera poljoprivrednih mašina. U Alžiru pojedini proizvodi iz Boljevca imaju udeo na tržištu između 75 i 80 odsto. Okrenutost i posvećenost ka inostranim tržištima učinio je da se proizvodni program u poslednjih pet godina stalno širi, a posteći modeli zanavljaju kako bi se odgvorilo potrebama korisnika na tržištu. Da bi se ispunili prohtevi zahtevnih tržišta u Agromehanici se neprestano ulaže u tehnologiju izrade poljoprivrednih mašina.
Na Agritechnici na štandu je bilo izloženo 19 mašina, od toga dve trećine mašina je imalo svoju premijeru, a ostali proizvodi, ranije prikazani predstavljeni su u novoj modifikovanoj verziji. Od premijera značajnu pažnju posetilaca privuklo je rešenje roto drljače u kombinacji s gredom za ravnanje i paker valjkom koja se proizvodi u verziji radne širine 2, 2,5 i 3 m. Gama roto drljača će se proširiti novim modelima manjih radnih zahvata od 1,3, 1,5 i 1,7 m namenjenih voćarima ali i malim poljoprivrednim gazdinstvima.


Premijerno na Agritechnica FPM „Agromehanika“ predstavila je i novi model diskosne kosilice. Po ovim mašinama preduzeće je poznato dugi niz godina na tržišitu ali sada se kosilice izrađuju sa sopstvenim rešenjem reznog aparata.
Posetioci su na Agritechnica bili u prilici da vide i mulčere u više verzija različitih namena kao i prevrtače sena za čiju nultu seriju su završena sva potrebna testiranja. Ove mašine će na tržištu biti dostupne u verzijama s 4 i 6 radnih tela, a u narednom periodu će se pojaviti i modeli s 8 radnih tela. Osim predstavljenog modela sakupljača sena „balerine“ s jednim rotorom u budućnosti će proizvođač iz Boljevca predstaviti i rešenja s dva rotora različitih radni zahvata čime će biti zaokružen proizvodni program mašina namenjen pripremi sena.

Dešavanja