U Srbobranu se nadmetali oračiAutor: Datum:


Poljopirvrednici iz Srbobrana i okoline nadmetali su se u subotu u oranju u okviru 19. srbobranske brazde koja je je održana na parcelama ZZ „Srbobran“. Ovo je jedina manifestacija ovog tipa u zemlji, na kojoj se po određenim pravilima takmiče orači u tri kategorije. Učinak orača ocenjavala je stručna komisija koju su činili eminentni stručnjaci.

Orači su se nadmetali u tri kategorije: laka “A”, srednja “B” i teška “C” kategorija. Zadatak takmičara je bilo oranje na dubinu 25 centimetara. Stručna komisija ocenjivala je pravac otvaranja i dubinu otvaranja brazde, ravnomernost dubine oranja, opšti izgled oranja, kao i izoravanje uvratina. Dodatno je ocenjivano i opremljenost agregata traktor – plug.

U „A“ kategoriji lakih plugova pobedila je Livija Šerfeze, a iza nje su se našli Laslo Kovač i Atila Mauroš. Pobednik srednje katerorije je Đorđe Dinjaški, a drugo i treće mesto zauzeli su Sreten Kaćanski i Miroslav Simin. Takmičenje u oranju u teškoj kategoriji obeleželi su Zoltan Mag, Zoltan Čeh i Ratomir Stojkov.

Takmičenje „Srbobranska brazda“ čiji je glavni organizator mesna zajednica Srbobran pokazalo je da za kvalitetno oranje nije presudna najnovija oprema već da su presudni veština i iskustvo koji se stiču u brazdi.

Prvo takmičenje orača u Srbobranu održano je 1997. neposredno nakon žetve pšenice na parcelama ZZ „Srbobran“. Na prvom takmičenju učestvovalo je 12 orača koji su u oranju radili s traktorima snage od 26 do 90 kW, i plugovima koji su imali od jedne do četiri plužne glave.

Na ovogodišnjoj Srbobranskoj brazdi učestvovale su i naše članice, Agrotech, Kite d.o.o. i RTI.

Dešavanja