U Srbobranu se nadmetali oračiAutor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Poljopirvrednici iz Srbobrana i okoline nadmetali su se u subotu u oranju u okviru 19. srbobranske brazde koja je je održana na parcelama ZZ „Srbobran“. Ovo je jedina manifestacija ovog tipa u zemlji, na kojoj se po određenim pravilima takmiče orači u tri kategorije. Učinak orača ocenjavala je stručna komisija koju su činili eminentni stručnjaci.

Orači su se nadmetali u tri kategorije: laka “A”, srednja “B” i teška “C” kategorija. Zadatak takmičara je bilo oranje na dubinu 25 centimetara. Stručna komisija ocenjivala je pravac otvaranja i dubinu otvaranja brazde, ravnomernost dubine oranja, opšti izgled oranja, kao i izoravanje uvratina. Dodatno je ocenjivano i opremljenost agregata traktor – plug.

U “A” kategoriji lakih plugova pobedila je Livija Šerfeze, a iza nje su se našli Laslo Kovač i Atila Mauroš. Pobednik srednje katerorije je Đorđe Dinjaški, a drugo i treće mesto zauzeli su Sreten Kaćanski i Miroslav Simin. Takmičenje u oranju u teškoj kategoriji obeleželi su Zoltan Mag, Zoltan Čeh i Ratomir Stojkov.

Takmičenje “Srbobranska brazda” čiji je glavni organizator mesna zajednica Srbobran pokazalo je da za kvalitetno oranje nije presudna najnovija oprema već da su presudni veština i iskustvo koji se stiču u brazdi.

Prvo takmičenje orača u Srbobranu održano je 1997. neposredno nakon žetve pšenice na parcelama ZZ “Srbobran”. Na prvom takmičenju učestvovalo je 12 orača koji su u oranju radili s traktorima snage od 26 do 90 kW, i plugovima koji su imali od jedne do četiri plužne glave.

Na ovogodišnjoj Srbobranskoj brazdi učestvovale su i naše članice, Agrotech, Kite d.o.o. i RTI.

Events