U poseti fabrikama Massey Ferguson i MaterMacc u ItalijiAutor: Datum:


Nedavno je novosadsko preduzeće Agro Cesla članica našeg udruženja organizovala za svoje korisnike posetu fabrikama u Italiji, kompanijama čije proizvode između ostolih zastupa  distribuira na domaćem tržištu. Tom prilikom za tridesetak poljoprivrednika iz Vojvodine upriličena je poseta fabrici kombajna Massey Ferguson u Breganci i kompaniji MaterMacc u mestu San Vito al Taljamento.

U fabrici AGCO koorporacije u okviru koje posluje i kompanija Massey Ferguson proizvode se kombajni s potisom MF od 176 do 496 KS. Proizvodnja se odvija u skladu s visokim standardima savremene industrije, a o svakom delu koji se ugrađuje posvećena je posebna pažnja s obzirom na to da je jedan od ciljeva proizvodnje osim efikasnosti i visoka pouzdanost mašine. U skladu sa zahtevima savremene poljoprivrede ali i onim koji dolaze sa terena od korisnika u kombajne se neprestano inovira, a samim tim i u proizvodnju. Na montažnoj liniji sklapanje kombajna se odvija na 11 tačaka. Na svakoj od njih se obavljaju kontrole kvaliteta. Bez obzira da li komponenete koje se ugrađuju dolaze iz nekog pogona iz fabrike ili se nabavljaju od dobavljača takođe prolaze testove kontrole. Na kraju proizvodnog procesa slede i završni statički i dinamički test koji se obavljajupotpuno kompijuterizovano u kabinama u kojima se simulira rad na parceli. Proizvođač veliku pažnju posvećuje i zaštiti ugrađenih komponenti, posebno kada je u pitanju otpornost na koroziju. Dugotrajna izdržljivost farbe postiže se nanošenjem boje elektroforezom. Farbanje se obavlja potapanjem tako da neostaju nezaštićeni delovi.

U toku posete u fabrici je  bila reorganizacija pojedinih delova kako bi se stvorili najproduktviniji uslovi za novu proizvodnju.  Naime sledeće godine u Breganci startuje i proizvodnja kombajna serije Ideal, u kojoj je model Ideal 9 izuzetno velikih radnih učinaka. U pogonima u Breganci proizvode se kombajni Massey Ferguson serija Delta, Centora, Beta i Activa. Kombajni Massey Ferguson proizvode se kao hibridni, a najzastupljeniji su oni s taangencijalnim načinom izvršaja zrna i separacijom na sekcijama slamotresima. U zavisnosti od modela u kombajne se ugađuju slamotresi s 5, 6, 7 i 8 sekcija.

Kompanija MaterMacc  prepoznatljiva na domaćem tržištu po širokorednim sejalicama MS među koijma je najpoznatiji model MS 8230 se odlučila da u proizvodnji koristi delove visoko renomiranih proizvođača čije se proizvodnje nalaze u krugu od 100 km od centrale. Svi delovi su rezultat inženjerskog tima MaterMacc, a pre ugradnje bivaju podvrgnuti kontroli kvaliteta. U proizvodnoj paleti MaterMacc osim širokorednih sejalica su i one namenjene za udvojenu kao i za direktnu setvu, zatim sejalice za povrće i strnine ali i međuredni kultivatori, podrivači, rasipači mineralnog đubriva, a odnedavno i ratarske prskalice.

Među poljoprivrednicima najveće interesovanje je za šestorednu širokorednu sejalicu MS8230 koja je hidraulično sklopiva i na kojoj se međuredni razmak između setvenih jedinica menja hidraulično. Razmak između redova se može podešavati u opsegu 50 do 70 centimetra. Karakteristično za sejalice MaterMacc jeste i visoka preciznost koja se postiže zahvaljujući sistemu za pnumatsku distribuciju semena Magicsem. Specifično za sejalice MaterMatecc jeste i njihova masa. Tako šestoredni model ima masu nešto veću od jedne tone što iziskuje smanjene zahteve prema hidrauličnom sistemu traktora.

Dešavanja