Sajam poljoprivredne mehanizacije Konya Agriculture 2018Autor: Datum:


2018 održan je od 20. do 24. marta u Konji gradu koji je centar najznačajnije poljoprivredne regije Turske. Na ovogodišnjem specijalizovanom Sajmu posvećenom isključivo poljoprivrednoj mehanizaciji učestvovalo je 472 izlagača.

Ove godine Sajma u Konji organizovan je po 16. put. Izlagački prostor Sajma je 90.000 kvadratnih metara, od čega je čak oko 70.000 kvadrata zatvorenog prostora. Osim domaćih proizvođača poljoprivredne tehnike koji su dominirali na Sajmu učestvovao je i značajan broj kompanija iz inostranstva. Tako su svoje proizvode izložili i proizvođači iz Nemačke, Italije, Austrije, SAD, Kine… Između ostalog i kompanije čiji proizvodi su prisutni na tržištu Srbije posredstvom članica našeg udruženja predstavile su se na Sajmu u Konji. Osim učešća inostranih izlagača tituli Međunarodnog sajma doprinosi i veliko prisustvo posetilaca iz inostranstva. Poslednjih godina Sajam u proseku poseti više od 5.000 gostiju iz inostranstva, a svake godine ovaj broj se povećava. Ove godine je, za razliku od prethodnih  bilo više posetilaca iy balkanskih zemalja, pa i Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Redovni posetioci su iz Rusije, Kazastana, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U svakom momentu na Sajmu ima više od 10.000 posetilaca, a ove godine poseta je dostigla broj 350.000. Turski farmeri pokazali su veliko interesovanje za posetu Sajmu kao i za nova i konvencionalna tehnička rešenja primenjena na poljoprivrednoj mehnaizaciji. Velikoj poseti farmera doprinosi i činjenica da je ulaz na Sajam besplatan.

Dešavanja