SPIT KLUBA 100P PLUS OKUPIO 800 UČESNIKAAutor: Datum:

Ovogodišnji SPIT u organizaciji kluba 100P plus koji je održan u Kaću 18. jula, na parcelama poljoprivrednog gazdinsta Vojislava Maleševa okupio je oko 800 učesnika, od kojih su najvećei udeo imali poljoprivredni proizvođači iz cele Vojvodine. Tradicionalno, SPIT je i ove godine označio kraj žetve pšenice, a u centru događanja je bio prikaz poljoprivredne mehnaizacije, pogonske i priključne.
Ovogodišnji SPIT svečano je u pratnji amasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislava Nedimovića otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević. Otvarajući manfestaciju istakao je da SPIT prevazilazi lokalne okvire i da ima regionalni značaj. Istakao je da Pokrajinska vlada po prvi put realizuje meru agrarne politike u cilju sufinansiranja nabavke nove pogonske i priključne mehanizacije. Naglasio je i da će narednih dana ovaj konkurs za koji je opredeljeno 150 miliona dinara biti raspisan i pozvao zainteresovane da prate rad resornog Sekretarijata kako bi konkurisali za sredstva.
Obraćajući se učesnicima SPIT-a ministar Branislav Nedimović je napomenuo da je u toku izdavanje rešenja za subvencionisanu nabavku traktora, a da je do sada obrađeno oko 1.200 zahteva. Ministar je naglasio da će svima koji su konkurisali za nabavku traktora sredstva biti odobrena. Broj zahteva za subvencionisanu nabavku priključne mehanizacije po konkursu objavljenom ovog proleća je duplo veći od planiranog, ali kako je rekao ministar novac će biti pronađen kako bi se svima koji su konkurisali izašlo u susret. Nedimović je posebno napomenuo da će prvi poziv za realizaciju IPARDA biti upućen u novembru.
Ove godine SPIT u Kaću svojim prisustvom upriličio je i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin koji je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje između Rusije i Srbije koja se stalno unapređuje što potvrđuje i stalni rast trgovinske razmene između dve države, a kako je rekao prostora za dalje povećanje svakako ima posebno na polju poljoprivredne proizvodnje.

Centralni deo manifestacije u Kaću i najveće interesovanje posetilaca izazvala je izložba savremenih rešenja poljoprviredne mehanizacije. Izložba je organizovana stacionarno kao i u radu. Posetioci su zahvaljujući izlagačima među kojima su zapaženo učešće imale u članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivendne mehanizacije, Agroglobe, Inter Agrar, Kite d.o.o., AgroTech, Titan Machinery, Agrimatco, Milurović Komerc, RTI i ITN bili u prilici da vide široku paletu traktora i priključne mehanizacije među kojima je dominirala ona za obradu zemljišta u različitim sistemima obrade.

Dešavanja