PREMIJERA TRAKTORA VALTRA SERIJE AAutor: Datum:


Kompanija Valtra koja posluje pod okriljem korporacije AGCO u periodu od 27. maja pa sve do 10. juna je pred nekoliko stotina uvoznika traktora ovog finskog proizvođača ali i predstavnika medija s pet kontinenata, predstavila prvi put u radu globalnu seriju A seriju traktora četvrte generacije, namenjena korisnicima širom sveta. Među uvoznicima brenda Valtra, na predstavljanju nove globalne serije bila je i članica našeg Udruženja, firma Inter Agrar SRB iz Čeneja.

Pre prestavljanja u Holandiji, u Verkrahtu u Holandiji traktori serije A imali su svetsku premijeru na Salonu SIMA u Parizu kada je za jedan od predstavnika serije, model A104, proizvođaču dodeljeno priznanje “Mašina godine 2017”.

Traktori serije A predstavljeni su pod sloganom Valtra-Vaša radna mašina što jasno odslikava cilj proizvođača da napravi pogonsku mašinu koja će svojim performansama odgovoriti svakom radnom zadatku, kako onom u poljoprivrednoj proizvodnji tako i u šumarstvu i drugim komunalnim delatnostima kao što je čišćenje snega u hladnoj Finskoj.

Serija A četvrte generacije ima sedam modela s motorima koji obezbeđuju 75 do 130 KS. U traktore se ugrađuju AGCO Power motori koji zadovoljavaju standard emisije izduvnih gasova Stage3. U manjim modelima ugrađuju se motori radne zapremine 3,3 litara dok se u četiri veća modela ugrađuju oni zapremine 4,4 litre. Karakteristično za motore jeste i Common Rail sistem ubrizgavanja goriva, a stndard emsije izduvnih gasova postignut je primenom selektivne katalitičke redukcije. Na najmanjem modelu ugrađuje se i sistem recirkulacije izduvnih gasova EGR.

U traktore se ugrađuje proverena mehaniča transmisija koja obezbeđuje, u osnovoj opremi, korisniku po 12 brzina u dva ranga, a dodatno je dostupan i izbor puzećih brzina. Da bi rad bio komforniji proizvođač se odlučio i za implementaciju  AutoTraction i HiShift sistema čija primena ne izikuje upotrebu pedale kvačila

Trakori globalne serije četvrte generacije su potpuno novog dizajna koji je do sad bio specifičan za serije većih modela traktora Valtra.

Takođe predstavljen je i novi Armrest, naslon na ruku na kom su smeštene sve upravljačke funkcije kao  i upravljački terminal. Novi Armrest će se najpre ugrađivati u veću seriju traktora S.

Svi učesnici susreta dilera i novinara u Verkrahtu bili su u prilici da “osete” u radu nove modele traktora serije A, kao i one serija S i N. Posebno se izdvaja osećaj lakoće upravljanja novim Armrestom, to jest TouchScreen tehnologije.

Dešavanja