Poslovna klima na tržištu poljopirvrednih mašina i dalje se pogoršavaAutor: Datum:


Prema izveštaju CEMA opšti indeks poslovnosti u industriji poljoprivrednih mašina u Evropi nastavio je i u periodu za nama da se značajno pogoršava.

Predstavnici industrije potvrđuju istraživanja, kako onih u tako i izvan Evropske unije ukazuju da očekuju pad prometa na većini evropskih tržišta u sledećih šest meseci. Ipak očekuje se da će tržišta Francuskea, Španije, Italije, Švajcarske i država CIS zadržati pozitivan indeks.

Dalji razvoj opšte poslovne klime zavisi i od toga da li se na ovim tržištima stope rasta mogu održavati u narednih šest meseci. Iznađujuće je i to što je industrija i dalje ostala pozitivna u odnosu na rezultate u prethodnoj godini. U proseku kompanije i dalje očekuju rast od tri odsto u 2019.

S druge strane u poslednjem izveštaju Komisije Evropske unije navodi se da je identifikovan rast broja trišnih barijera i povećanje protekcionizma na svetskom tržištu.  Tilo Brotman izvršni direktor VDMA smatra da je rast tržišnih barijera mašinskoj industriji stvarna pretnja i da je povećanje u broju barijera na  globalnom tržištu više od sedam procenata u 2018. zastrašujuće. Brotman očekuje da će za kompanije male i srednje veličine  vidi veoma teško da prebrode tržištne barijere.  Najveću zabrinutost predstavnicima nemačke mašinske industrije prouzrokuju dešavanja na velikim tržištima, a pre svega Kini, Rusiji i Brazilu.

Istraživanja