Poslovna klima na tržištu poljopirvrednih mašina i dalje se pogoršavaAutor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Prema izveštaju CEMA opšti indeks poslovnosti u industriji poljoprivrednih mašina u Evropi nastavio je i u periodu za nama da se značajno pogoršava.

Predstavnici industrije potvrđuju istraživanja, kako onih u tako i izvan Evropske unije ukazuju da očekuju pad prometa na većini evropskih tržišta u sledećih šest meseci. Ipak očekuje se da će tržišta Francuskea, Španije, Italije, Švajcarske i država CIS zadržati pozitivan indeks.

Dalji razvoj opšte poslovne klime zavisi i od toga da li se na ovim tržištima stope rasta mogu održavati u narednih šest meseci. Iznađujuće je i to što je industrija i dalje ostala pozitivna u odnosu na rezultate u prethodnoj godini. U proseku kompanije i dalje očekuju rast od tri odsto u 2019.

S druge strane u poslednjem izveštaju Komisije Evropske unije navodi se da je identifikovan rast broja trišnih barijera i povećanje protekcionizma na svetskom tržištu.  Tilo Brotman izvršni direktor VDMA smatra da je rast tržišnih barijera mašinskoj industriji stvarna pretnja i da je povećanje u broju barijera na  globalnom tržištu više od sedam procenata u 2018. zastrašujuće. Brotman očekuje da će za kompanije male i srednje veličine  vidi veoma teško da prebrode tržištne barijere.  Najveću zabrinutost predstavnicima nemačke mašinske industrije prouzrokuju dešavanja na velikim tržištima, a pre svega Kini, Rusiji i Brazilu.

Istraživanja