Na Sajmu za svakog po neštoAutor: Datum:


U toku je 86. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Već u prva dva dana ove najznačajnije manifestacije u agrarnom sektoru u regionu svi oni koji su posetili Sajam bili su u prilici da se uvere u bogatu ponudu poljoprivredne mehanizacije.

Za bogatu izložbu na Sajmu u velikoj meri „krivci“ su  i naših 20 članica čiji eksponati zauzimaju polovinu izložbenog prostora. Podsećamo da se mehanizacija tokom Sajma može nabaviti po povoljnijim uslovima što podrazumeva niže cene u iznosu od dva do 10 odsto. Kao i svake godine za Poljoprivredni sajam članice su se pobrinule da nakon premijera na evropskim sajmovima atraktivni modeli budi prikazani i na Novosadskom sajmu, a više čalnica je prošilirilo svoj program ponude.

Tako je Agrimatco prvi put prikazalo traktore Farmtrac indijskog proizvođača Escort. Među izloženim eksponatima posebno se izdvaja model Farmtrac FT 6075 NETS čiji motor od 75 KS ispunjava stroge norme kada  je upitanju emisija izduvnih gasova.

Svi koji posete štand Agrocesle u prilici su da vide poznate modele trakotra Tümosan  i Massey Ferguson kao i mašine za obradu  zemljišta, plugove Regent ali i tehniku italijanskog proizvođača Dondi. Prvi put je predstavljena i Mater Macc sejalica MS 6230 s elektro pogonom. Razlog više da posetite štand Agrocesle jeste i predstavljanje potuno novih programa prskalica, mašina za obradu zemljišta kao i  poljoprivrednih prikolica.

Agroglobe je tradicionalno  prikazala gamu mašina, traktora i kombajna New Holland, priključnu mehanizaciju Kuhn kao i program sistema za navodnjavanje Lindsy. Agromehanica AC je osim traktora italijanskog proizvođača SAME predstavila  sitnilicu biljnih ostataka koju karakteriše velika radna brzina od 12 km/h , a prodajna ponuda je proširena i boks paletama za jabuke.

Ako posetite štand Agropanonke imate priliku da se upoznate sa karakteristikama četiri nova modela Mahindra traktora s pogonom na sva četiri točka  serija 6000 i 7500.  Na štandu Agrotech posetioci su uprilici da premijerno vide nove modele Steyr traktora serije Profi 4125 kao i 1254 turskog proizvođača Armatrac.

Nastup novosadskog preduzeđa Agrovojvodina mehanizacija na Poljoprivrednom sajmu protiče u znaku obeležavanja jubileja, 15 godina saradnje sa YTO kompanijom, a traktori YTO koji se sklapaju u Novom Sadu prikazani su  u novom ruhu. Ponudu traktrora upotpunjuju i modeli Zetor, a širok je i izbor priključnih mašina. Na štandu Agrouniverzala osim traktora Tafe posle više godina izloženi su i modeli IMT traktora kao i raznovrsna izložba priključne mehanizacije.

Kompanija Almex kao i uvek privlači pažnju posetila izložbom Claas traktora i kombajna, a kuriozitet na štandu pančevačke kompanije je i predstavljanje univerzalnog kombajna Claas čija vrednost dostiže 415.000 evra.

Boljevački proizvođač FPM Agromehanika osim tehnike iz sopstvene proizvodnje mašina zelenije, mulčera i tehnike za obradu zemljišta kao i trakotra Solis tokom Sajma je obelodanila i vest o novom projektu koji podrazumeva nivo sklapanja traktora u novom objektu u kom će se primeniti nova tehnologija.

Štand ITN je proširen ove godine, a na njemu su izložene mnogobrojne mašine namenjene za obavljanje najrazličitijih poslova u poljoprivredi. Između ostalog prikazani su telehendleri Manitou, prskalice Hardi, tehnika Grimme, zelena linija Krone u kojo značajno mesto zauzima i atraktivni model silažnog kombajna BIG X 770.

Svi koji posete štand Delta Agrara mogu videti nove modele Landini traktora, 5-110D i REX 4, kao i atomizere takođe italijanskog proizvođača Nobili.

Poljoprivena tehnika Kubota kao i prepoznatljiva narandžasta boja potpuno dominiraju na štandu Milurović komerca. I ove godine ponuda je proširena novim modelima kako traktora tako i priključnim mašinama od koji je više njih prikazano premijerno. Tako svi oni koji posete štand Milurović komerca mogu da se uvere u karaktersitke nove „brze“ sejalice za okopavine ali i nove vučene prskalice kao i druge generacije traktora najsnažnije serije M7.

RTI je svoju ponudu proširio novim modelima Steyr traktora s inovativnom transmisijom Control 8, a u ponudi traktora turskog proizvođača Bašak sada je i model 5120 s Power Shift transmisijom. Po prvi put poljoprivrednici u Srbiji su u prilici da vide i model telehendlera Bašak.

Biodyinmic linija mašina koja se korisit za obradu zemljišta i održavanje voćnjaka i vinograda Rinieri kao specijalizovani traktori Antonio Carraro prikazani su na štandu Agrocentra Stefan iz Arilja.

Bogatu ponudu poljoprivrednih priključnih i pogonskih mašina ima i firma Jugometal iz Svilajnca, a po  ponudu alata na Sajmu se izdvaja ona preduzeća Kosa trade.

Titan machinery i ove godine prikazuje visokorpoduktivnu tehniku, kompajna i traktora Case IH kao i priključne mašine Kverneland. U ponudi su različiti modeli kako po nivou opreme tako i veličini te bez obzira na večilinu svako gazdinstvo može pronaći odgovarajuću mašinu.

Od najmanjih do najvećih modela traktora, kombajna ali i prskalica i presa John Deere mogu se videti na štandu Kite doo. Ovu ponudu upotpunjuju i priključne mašine Kuhn, telehendleri JCB kao i sistemi za navodnjavanje RM irrigation koji su po prvi put prikazani u bojama preduzeća Kite doo.

Na štandu Inter Agrara dominiraju na prvom mestu rešenja poljoprivrednih  mašina nemačkih proizvođača Fendt i Amazone kojima se pridružuju i traktori Valtra među kojima svoju premijeru imaju modeli A114 i T194 SmartTouch.

Podsećamo će se kapije Poljoprivrednog sajma zatvoreti u petak 17. maja. Očekujemo Vas! A dok ne dođete prenosimo Vam deo atmosfere sa  štandova nekih od naših članica. Dobro nam došli!

Novosadski Sajam