Poljoprivredni sajam u znaku jubilejaAutor: Datum:

Ove godine u periodu od 15. do 21. maja biće održan 85. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Domaćin sajma je tradicionalno Novosadski sajam koji obeležava 95. godina postojanja. Na predstojećem, najznačajnijem događaju u agrarnom svetu u Srbiji ali i visoko renominarnom u regionu i Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije obeležiće deceniju postojanja  i to na najbolji način. Naime, na Sajmu će svih 20 članica, kompanija koje na domaćem tržišt distribuiraju poljoprivedne mašine i opremu posetiocima pokazati brojne modele mašina čija primena obezbeđuje postizanje vrhunskih rezultata u poljoprivrednoj proizvodnji.

Novosadski sajam je godinama unazad mesto gde se predstavljaju nagrađeni eksponati na poslednje održanim sajmovima u Bolonji, Hanoveru, Parizu. Tu su i premijerna prikazivanja na tržištu Balkana kao i prezentacija unpređenih, redizajniranih modela. Modeli koji će biti prikazani, kako je na prvoj predsajamskoj konferenciji o predstojećoj izložbi poljoprivredne mehanizacije rekao generalni sekretar Poslovnog udruženja mr Đorđe Mišković, su odraz slogana poslednjeg sajma Agritechnica u Hanoveru “pametne tehnologije-nova mogućnost”.

-Mislimo da se ovaj slogan primenjuje i kod nas što potvrđuje i činjenica da su IPARD fondovi zaživeli uz uvažavanje propisa o emisiji i kontroli izduvnih gasova. To ide u prilog i tome da je proces harmonizacije propisa u ovoj oblasti s Evropskom unijom u toku. Mi tu imamo važnu ulogu, da to prenesemo na naše tržište u onoj formi kako se primenjuje u Evropskoj uniji, rekao je Đorđe Mišković. Napomenuo je i da se na ovom Sajmu ne može zaobići pitanje finansiranja prilikom zanavljanja mehanizacije uz podsećanje da se u junu očekuje ovogodišnji drugi konkurs Fondacije “Prosperitati” kao i to da će poljoprivrednicima na raspolaganju biti i sredstva lokalnih samouprava, Zadružnog saveza, sredstva Pokrajinske vlade…Takođe i banke i lizing kuće će tokom Sajma biti veoma aktivne i ponuditi posebne uslove finansiranja.

I ove godine najveći deo izložbenog prostora Poljoprivrednog sajma zauzeće poljopirvedna tehnika, a kao članice Udruženja prvi put će se predstaviti i FPM Agromehanika iz Boljevca i Stefan iz Arilja.

Okrugli sto: Unapređenju nivoa bezbednosti učešća poljoprivredne mehanizacije u saobraćaju

I ove godine, tradicionalno će u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja, MUP-a, Centra za obuku policije iz Sremske Kamenice i Poslovnog udruženja uvoznika i izvozika poljoprivredne mehanizacije u četvrtak 17. maja u Kongresnom centru Novosadskog sajma biti održan okrugli sto “Unapređenje nivoa bezbednosti učešća poljoprivednih mašina u saobraćaju”.

U poklon-igri dva traktora na dar

Za posetioce ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu biće organizovana poklon-igra Novosadskog sajma u kojoj u odnosu na prethodnih nekoliko godina, na radost učesnika ima više nagrada. Naime, ove godine oni s najviše sreće postaće ponosni vlasnici traktora Belarus 622, zatim  John Deere 5045 D i roto-freze proizvođača Hisarlar. Darodavac traktora Belarus 622 i roto-freze je novosadska kompanija Akropanonka, dok će povodom 100 godina proizvodnje prvog John Deere traktora kompanija Kite iz Novog Sada darovati 5045D.

 

Dešavanja