Podnošenje zahteva za IPARD podsticaje za nabavku novog traktora do 26. februaraAutor: Datum:


Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novog traktora, raspisan je 4. januara a rok za podnošenje zahteva je do 26. februara 2018. godine.
Ovim pozivom obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostalih useva (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).


Prihvatljive investicije i troškovi podrazumevaju nabavku novog traktora sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih operacija, uključujući i pripadajuću traktorsku kabinu, kao i opšte troškove.
Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje. Na primer, ako se neko bavi voćarstvom i ima od 2 do 10 hektara prijavljenih površina pod zasadom, moći će da nabavi traktor snage do 60 kW. Jači traktor, do 80 kW, moći će da nabavi ako ima veće površine, između 10 i 50 ha.
Može se podneti zahtev za subvencionisanje nabavke traktora vrste T1 do T5 ili S1 do S5. Trakotr treba da ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima Evropske unije u ovoj oblasti, a sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije.
Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od 555.761.895,00 dinara, a visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 70 odsto prihvatljivih troškova investicije. Visina podsticaja zavisi od toga da li je podnosilac zahteva mladi poljoprivrednik i da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području.
Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.
Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede http://www.minpolj.gov.rs, kao i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja http://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard/

Dešavanja