Održan seminar posvećen početku IPARD programa u SrbijiAutor: Datum:


Poslovno udruženje uvozika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije je u saradnji s Upravom za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Master centru Novosadskog sajma 17. decembra održalo prvi u nizu seminara posvećenog početku IPARD programa u Srbiji. Cilj održavanja Seminara je bio da se članice Poslovnog udruženja upoznaju sa funkcionisanjem IPARD-a i da u dijalogu sa samostalnim savetnikom u sektoru za odobravanje projekata Zoranom Vasićem  saznaju što više informacija kako bi po prvom pozivu za konkurisanje na IPARD bile spremne da pomognu i odgovore na sva pitanja poljoprivrednika koji apliciraju za sredstva po investiciji. Aktivno je na Seminaru učestvovalo više od 40 učesnika, predstavnika 20 članica poslovnog udruženja.

Prvi poziv za konkuisanje za sredstva IPARD-a kako je najavio  Zoran Vasić najizvesnije će biti objavljen 25. decembra i to za meru I. Očekuje se da će prvo biti raspisan konkurs za nabavku poljoprivredne mehanizije, opreme i traktore snage do 100 kilovata. Od ukupno 175 miliona evra koliko će biti na raspolaganju za srpski agrar za nabavku poljoprivredne mehanizacije, traktore i opremu, to jest za Meru 1 biće izdvojeno oko 10 odsto. Za Meru 1 po gazdinstvu moći će da bude dodeljeno maksimalno 1,5 milion evra. Prvi poziv će biti upućen poljoprivrednim gazdinstvima, fizičkim licima koji će, da bi im bili odobreni projekti odnosno srestva, morati da ispune određene uslove. U zavisnosti od vrednosti planirane investicije do 50.000 evra podnosilac zahteva biće u obavezi da priloži i jednostavan biznis plan, dok će za investicije preko 50.000 evra trebati složen biznis plan koje će izrađivati nadležne Agencije. Pri konkurisanju korisnik je dužan da priloži relevantne podatke. Pre odobravanja za realizaciju konkursa biće izvršena nulta kontrola na gazdinstvu u vezi planirane investicije. U momentu podnošenja zahteva gazdinstvo mora da zadovoljava određene standarde usklađene s nacionalnim, a u monetu realizacije investicije, moraće da budu zadovoljeni standardi Evropske unije.

Mera 1 se odnosi na sektore meso i mleko, voće i povrće odnosno proizvodnju ostalih useva (ratarstvo). U zavisnosti od veličine upisane površine u Registar proizvodnje određene biljne vrste to jest veličine farme, poljoprivrednici će moći da konkurišu za sredstva u investicije propisane pravilnikom. Tako će gazdinstva koja u Regstru imaju upisanu proizvodnju ratarskih useva na površini od 2 do 50 hektara moći da konkurišu za nabavku traktora do 100 kW u zavisnosti od veličine gazdinstva. Imanja koja  imaju upisanu ratarsku proizvodnju od 50 do 100 hektara moći da konkurišu za sredstva za nabavku opreme, mašina i mehanizacije za poljoprivrednu proizvodnju osim trakotra i kombajna. Tokom trajanja  IPARD programa gazdinstvo će moći da konkuriše za sredstva za samo jedan traktor.

Pri konkurisanju za investiciju u vrednosti do 10.000 evra biće potrebno dostaviti ponudu jednog dobavljača, dok će u slučaju investicije veće ponude biti potrebno dostaviti tri ponude. Ako je investicija traktor, aplikant će morati da priloži tri ponude za tri modela traktora istih specifikacija rayličitih proizvođača. Pri podnošenju zahteva aplikant navodi koji traktor želi da kupi. U zavisnosti od ponuda, cena najmenje vrednosti se uzima kao referentna, odnosno od njene vrednosti će biti isplaćeno 60, 65 odnosno 75 odsto vrednosti investicije po njenom odobravanju i realizaciji.

Proces odobravanja investicije, kako je objasnio Zoran Vasić trajaće od šest do devet meseci. Nakon odobravanja biće uređana još jedna kontrola od nadležne komisije, nakon čega sledi realizacija investicije. Posle odobravanja sledi realizacija investicije. Isplata sredstava će biti urađena po realizaciji investicije u roku do šest meseci nakon odobravanja investicije.

Dešavanja