PREKO IPARD-A SAMO TRAKTORI S MOTORIMA STAGE IIIA, STAGE IIIB I STAGE IVAutor: Datum:


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja objavili su dopunu javnog poziva za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novih traktora.

U dopuni su navedeni standardi emisije izduvnih gasova koje moraju da zadovoljavaju motori koji se ugrađuju u traktore. Tako će u zavisnosti od snage motora podnosioci zahteva moći da se opredele za traktore s određenim standardom emisije izduvnih gasova.

Tako traktori snage od 19 do 37 kW moraju da imaju ugrađen motor koji zadovoljava standard emisije izduvnih gasova Stage IIIA odnosno Tier 3, oni u koje se ugrađuju motori od 37 do 56 kW moraju biti standarda Stage IIIB to jest Tier 4 Interim, a oni s motorima od 56 do 100 kW moraju da ispunjavaju standard emisije Stage IV odnosno Tier 4 Final.

Podsećamo da je rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novog traktora, otvoren do 26. februara 2018. godine. Ovim pozivom obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostalih useva (određene vrste žitarica i industrijskog bilja).

Dešavanja