Kubota vučene prskaliceAutor: Datum:


Na salonu SIMA u Parizu, kompanija Kubota premijerno je predstavila vučene prskalice serije XTS3. Ove prskalice će se proizvoditi sa rezervoarima zapremine 2.600 i 3.200 litara. Novim vučenim modelima kompanija je proširla ponudu mašina za zaštitu bilja, pa sad osim nošenih u svom proizvodnom asortimanu ima i vučene modele. XTS3 serija je dizajnirana s fokusom na male i kompaktne dimenzije što ove prskalice čini posebno pogodnim za korišćenje na malim, farmama srednje veličine kao i mešovitim farmama. Moderan dizajn u kombinaciji sa jednostavnim razumevanjem elektronskih rezultata u radu pruža korisniku maksimalni komfor u radu.
Panel ventila je takođe lako upravljiv. Izlaz rezervoara je blizu pumpe i kratkih creva što obezbeđuje minimalno zadržavanje ostatka tečnosti. Upravljanje ventilima može biti poluautomatsko kada je na prskalici sistem iXclean Comfort ili potpuno elektronsko sa integracijom iXclean Pro opcije za automatsko ispiranje i čišćenje kompletne prsklaice.
Sa sistemom iXclean Pro automatskim upravljačkim sisitemom ventila sve funkcije se mogu kontrolisati iz kabine traktora. Određivanje različitih radnih operacija: punjenja prskalice, rastvaranja sredstva, prajmiranja, ispiranja… je jednostavno, pritiskom na dugme.
Za prskalicu je karakteristično nisko težište i kompaktne dimenzije što omogućava velike radne brzine, bezbedan transport i lako parkiranje. XTS3 ima jedan centralni ram napravljen od čvrstog čelika koji zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i izdržljivosti omogućava velike brzine kretanja kako na polju tako i na putu. Sa podesivom osovinom, širina traga točkova se može lako menjati od 1,50 do 2,25 m, u koracima od 5 cm. Odlična stabilnost i u radu na nagnutim terenima omogućena je upravo upravljivom osovinom umesto upravljanja preko poteznice što se obično primenjuje u ovom segmentu. Centralni ram je izveden tako da se na prskaicu mogu montirati pneumatici prečnika 1,90 m, a omogućen je i veliki upravljački ugao, te se dostiže i radijus okretanja od 1,50 m na putu.
Na prsklalici se montiraju HSS krla radne širine od 18 do 30 m. HSS krila predstavljaju kombinaciju male mase i maksimalnu čvrstinu i stabilnost. HSA od 21 ili 24 metara aluminijumska krila štite nosače rasprskivača u donjem delu, a obezbeđeno je i jednostavno čišćenje.
Prsklalice XTS3 su opremljene sa paralelogramskom suspenzijom koja je aktivna i na polju i u transportu. Paralelogramska veza omogućava balansiranje krila i ograničava vertikalno kretanje svodeći visinske devijacije na minimum obezbeđujući na taj način optimalnu pokrivenost useva zaštitnim sredstvom. U transportu HSA aluminijumska ili HSS čelična krila se sklapaju tako da je u transportu širina 2,55 m a visina 3.20 metara.
Bez obzira na vrstu krila koja se koristi ona mogu biti opremljena sa iXflow linijskim recirkulacionom sistemom, sa pneumatskim ili elektronskim rasprskivačima što omogućava brzu reakciju sistema, veću brzinu rada i automatske funkcije sa GPS.
Prskalice XTS3 serije su kompatibilne sa ISOBUS 11783 standardom, što znači da se lako povezuju i koriste sa K-Monitor. K-Monitor PRO ili drugim AEF sertifikovanim terminalima preko kojih se mogu kontrolisati i funkcije prskalice. Opciono uz aplikaciju GEOCONTROL za automatsku kontorlu sekcije korisnik može lako upravljati radom iz kabine traktora.

 

Dešavanja