U susret 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom SaduAutor: Datum:


Od 11. do 17. maja, na Novosadskom sajmu, sliku agrara celog sveta predstaviće više od 1.500 firmi, institucija i organizacija koje dolaze iz 32 države, a koje će predstaviti proizvode i usluge iz 61 države.

Interesovanje za nastup na Poljoprivrednom sajmu veće je nego prethodnih godina. U toku su finalne pripreme najvaće agrarne manifestacije u regionu. Traži se kvadrat više, a prema podacima na predstojećem Sajmu biće u funkciji veća površina za izlaganje eksponata, a biće značajno i više inostranih izlagača u odnosu na  prošlu godinu.

Prvi put Poljoprivredni sajam će ove godine imati i Zemlju partnera i Zemlju prijatelja. To su Italija i Tunis. Takođe po prvi put će,  u okviru Nacionalne izložbe stoke biti održana i Izložba genetskog potencijala u okviru koje će biti predstavljene autohtone rase. Na izložbi stoke, biće prikazano  više od 1.600 životinja. Nezapamćen je odziv ovčara, s za ovu izložbi prijavljeno je učešće čak 800 ovaca, od čega će strogom selekcijom biti  odabrano 400 koje će posetioci Poljoprivrednog sajma moći da vide.

Posle više od 20 godina na Sajmu će biti održano 17 kolektivnih izložbi. Objedinjeno će se predstaviti kompanije koje dolaze iz  Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Rusije, Tajvana, Tunisa i Španije. Izložbom hrane uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i resornog Pokrajinskog sekeratrijata biće promovisani dostignuća i potencijali naše zemlje, a biće predstavljena i organska proizvodnja, proizvodi sa oznakom geografskog porekla, mali proizvođači hrane iz Vojvodine, kraft pivare…

Mehanizaciju će osim dilera koji posluju u našoj zemlji predstaviti i izlagači iz Austrije, Hrvatske, Nemačke, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije i Turske. Brojni noviteti će biti predstavljeni na sajmu, a mehanizacija će biti ponuđena po nižim, sajamskim cenama.

Gotovo sve banke koje posluju u Srbiji biće na Poljoprivrednom sajmu i pripremaju posebne uslove za komitente, a njihovu ponudu prate i osiguravajuće kuće i lizing kompanije.

Prvi put tokom Poljoprivrednog sajma biće održan i Dan voćara, u utorak 14. maja. Dan stočara, tracionalno će se održati u četvrtak, ove godine  an stočara je tradicionalno četvrtkom, ove godine 16. maja.

Ovogodišnje ocenjivanje eksponata počelo je još u februaru, a  odličan je odziv u svim robnim grupama.

Kako bi  firmama iz Srbije omogućili direktne susrete sa predstavnicima kompanija iz celog sveta, a u cilju ostavarivanja saradnje i proširivanja poslovanja, Novosadski sajam će i ove godine, semi put za redom organizovati B2B sastanke, ove godine  14. maja.

Međunarodni poljoprivredni sajam modernim konceptom podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to, promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi i snažna je podrška privredi Vojvodine i Srbije.

Ovo godine, očekuje se više od 140.000 posetilaca, ali i privredne, naučne i političke delegacije iz više od 30 zemalja. Tokom Sajma će, u Kongresnom centru oko 50 stručnih skupova, a događanja tokom Sajma medijski će ispratiti više od 1.000 akreditovanih novinara …

U Poklon igri za posetioce, za one srećne ruke obezbeđene su tri glavne nagrade. Preduzeće „Agropanonka“ darovaće traktor Belarus, „Kite d.o.o“ traktor John Deere, a VGP pneumatsku sejalicu.

Cene ulaznica su nepromenjene u odnosu na prošlu godinu. Pojedinačna ulaznica košta 600 dinara, dok je cena ulaznice kolektivnih poseta  400 dinara. Studenti i učenici koji organizovano dolaze na Sajam ulaznicu plaćaju 200 dinara, koliko je i za penzionere i decu od 7 do 12 godina. Deca do 7 godina na Novosadski sajam ulaze besplatno.

Novosadski Sajam