Evropski dileri najzadovoljniji poslovanjem sa kompanijama Kubota i FendtAutor: Datum:


CLIMMAR Indeks zadovoljstva dilera traktora DSI 2018 povećao je svoj značaj učešćem dve nove države u važnosti-značaju nezavisnog istraživanja dilera traktora sa njihovim dobavljačima. CLIMMAR je organizacija koja okuplja dilere poljoprivrednih mašina Evrope, a svake godine se radi istraživanje o zadovoljstvu dilera.

Ove godine Mađarska i Austrija su uzele učešće u istraživanju pa se broj zemalja učesnika povećao na 10. Druge zemlje koje učestvuju u istraživanju su Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska, Holandija i Ujedinjeno kraljevstvo.

Ove godine istraživanje DSI je rađeno u junu i julu 2018. a odnosilo se  na kvalitet odnosa između dobavljača traktora i njihovih A dilera po 14. stavki:   imidž brenda i uticaj, tržište traktora-marketing, postprodajna usluga i garancija, kompjuterizovan servis, oglašavanje i promotivni materijal, administracija i uslovi plaćanja, obuka, menadžment, odnos dilera i proizvođača, profitabilnost, unapređenje, ponude finansiranja,  zaštita od krađe.

U ovogodišnjem istraživanju učestvovalo je više od 1.000 dilera. To je manji broj učesnika od onog u 2017. kada je učestvovalo 1.159 dilera. Ujedno to predstavlja i pad broja učesnika u istraživanju za 19 odsto. Ane Fradjer generalni sekretar SEDIMA koja je odgovorna za ovo istraživanje smatra da je pad broja učesnika A dilera posledica akvizicija i konsolidacija na tržištu.  Manji broj učesnika ne utiče značajno na ishod DSI.

Rezultati za 2018

U proseku vrednost ocenjenih faktora je porasla za 0,1 poen i dostugnuta je vrednost 12,7 poena. Generalno postoji blagi pad u ulaznom trendu DSI, a zabeležene su velike razlike između brendova. To pokazuje značaj ocenjivanja i za dilera i proizvođača jer mogu da vide svoju poziciju na različitim mestima u odnosu na prosek. Takođe dileri koji učestvuju u istraživanju mogu da vide svoju poziciju u odnosu na druge po svakom konkretnom pitanju. Samo oni dobavljači traktora koji se ocenjuje u najmanje četiri države su navedeni u rezultatima istraživanja.

Na vodećim pozicijama Kubota i Fendt

U poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima istraživanja DSI, vodeće pozicije su ostale iste, to jest prvo i drugo mesto na listi dele Kubota i Fendt sa 14,5 poena. Za proizvođača Kubota trakotra, ovo predstavlja učvršćivanje vodeće pozicije, a Fendt je poboljšao svoju poziciju za 0,7 poena posle pada za 0,6 poena prošle godine. Drugi brendovi takođe imaju napredak u odnosu sa svojim dilerima. To su John Deere +0,7, Case IH +0,6 i Valtra +0,5 poena.

Brendovi koji su imali pad u njihovom ukupnom rezultatu su Massey Ferguson -0,9, Deutz-Fahr -0,4, New Holland -0,3, Same -0,3 i Claas -0,2. CLIMMAR će pratiti faktore kojima su dileri manje zadovoljni u relaciji s dobavljačima i tražiti razgovore sa njima kao što je bila praksa i do sada.

U poređenju proseka iz prošle godine, može se zaključiti značajan pozitivan razvoj indeksa u ocenjivanju finansijske ponude koji je povećan sa 11,1 na 11,5 poena, zatim zaštita od krađe sa 8,3 na 8,9 poena i doprinos profitabilnosti sa 1,9 na 12,1 poena.

Asocijacija dilera CLIMMAR je zadovoljna ostvarenim napretkom, ali će takođe ohrabriti dobavljače da unaprede performanse rada s obzirom na to da su još uvek daleko od maksimalnog skora od 18 poena. Drugi faktori koji su ocenjivani imaju slične vrednosti kao i u 2017. godini, a očekuje se spremnost dobavljača da poboljšaju svoje slabe tačke. Ovaj indikator ima vrednost 11,6 poena i u odnosu na 2017. i opao je za 0,2 poena. Za CLIMMAR ovo je bitno upozorenje da ostane u aktivnom dijalogu sa dobavljačima traktora  kako bi se zadovoljili interesi dilera.

CLIMMAR naglašava i da povećanje indeksa za 0,61 posto je pik u poslednjih godinu dana. Ipak treba imatu na umu da je istraživanje rađeno u junu i julu meseca i da se situacija promenila u vežem delu Evrope. Naime, posle veoma dobrog proleća, suvo vreme i suša u većini evropskih zemalja dovele su do toga da je prodato manje traktora, mašina i opreme. A kao rezultat suše ulaganja u kupovinu su gotovo potpuno zaustavljena.

Dešavanja