Agritechnica 2019 motor za inovacije u poljoprivrediAutor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Agritechnica 2019 zatvorila je svoja vrata uz veliki uspeh ovogodišnje sajamske manifestacije. 450.000 posetilaca, više od 130.000 njih iz inostranstva, dijagnostika, automatizacija i robotika su dali impluse vodećem svetskom sajmu Agritechnica koji je održan od 9. do 16. novembra u Hanoveru.
-Uz 2.820 izlagača i 450.000 posetilaca Agritehnica je još jednom pokazala svoju poziju vodećeg svetskog sajma za poljoprivredne tehnologije, rekao je dr. Rejnhard Grandke, CEO DLG-Nemačkog društva za poljoprivredu na završnoj konferenciji Sajma.
Vodeća tema ovogodišnjeg Sajma „Globalna poljoprivreda-lokalna odgovornost“ bila je fokusirana na trenutne izazove u poljoprivredi kao što su povećanje produktivnosti i zaštita klime, životne sredine i svetskih resursa. Izlagači su predstavili inovativna rešenja kao odgovore na buduća pitanja industrije i društva. Agritechnica 2019 je pokazala implementaciju stategija za lokalne izazove regiona svetske poljoprivrede. Nove metode, koje pokreću digitalizaciju, automatizaciju i robotizaciju su bili glavni trendovi na Sajmu.
Nakon Agritechnice 2019 mogu se izvući i preliminarni zaključci. Naime, kako je rečeno na konferenciji nastavljen je rast broja posetilaca što odslikava privlačnost ove manifestacije. Sa 30 procenata međunarodnih profesionalnih posetilaca, sajam se pokazao kao globalno mesto susreta poljoprivredne zajednice. Posetioci su cili veoma zadovoljni izlagačkim programom pokazuju rezultati ankete.

Na Sajmu 320.000 poljopriverdnika iz Nemačke

Anketa posetilaca pokazuje da je među posetiocima iz Nemačke, njih 320.000 bilo farmera, vršioca usluga i mašinskih prstenova iz svih regiona. Nemački farmeri dolaze na Agritechnica kako bi razgovarali o perspektivama svoje poljopriverdne proizvodnje, koja trenutno nema dobre uslove, da odrede buduđu strategiju i pripreme investicije. Rekordan broj međunarodnih posetilaca, njih više od 130.000 iz 152 države je posetilo Sajam. Najviše njih posetilo je Agritechnica iz Holandije, Danske, Austrije, Italije i Rusije, a po broju prate ih posetioci iz Švajcarske, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Na ovogodišnjem Sajmu pritan je bio značajno veći broj posetilaca iz Rusije, Italije, Poljske, Ukrajne i SAD, Interes međunarodnih političara na Agritechnica takođe je značajno povećan. Na primer, brojni ministri i trgovinske delegacije iz celog sveta bilo je na Agritechnica kako bi došli do informacija o budućim strategijama poljoprivrede.
Udeo izlagača koji dolaze iz inostranstva, van teritorije Nemačke, prešao je 60 odsto. Njih 2.820 iz 53 zemlje, uključujući vodeće svetkse proizvođače, prikazali su kompletan rang trakotra, mašina, oruđa, rezervnih delova i opreme. Udeo 62 odsto izlagača iz inostranstva doveo je Agritechnica kao međunarodnu platformu na mesto broj jedan za inovacije i ulaz na međunarodno tržište.
Uspešan je bio i prvi Međunarodni dan farmera organizovan na Agritechnica 2019. Ove godine fokus je bio na dve poljoprivredne nacije Francusku i Veliku Britaniju. Prilagođene informacije i program privuklo je više od 11.000 posetilaca iz 30 zemalja.
Investitori i dalje optimistični

Uprkos različitim bazičnim uslovima, prognoze industutrije su bile optimistične. To se takođe reflektuje u visokom osnovnom investicionom poverenju. Kao što je pokazala anketa sprovedena među posetiocima na Sajmu, dve trećine farmera, vršioca usluga i predstavnika mašinskih prestenova planiraju da sprovedu investicije u naredne dve godine.
Veliko interesovanje posetilaca privukli i Sistemi i komponente i vodeće tema ove platforme „Asistentska poljoprivreda“ kao i novo takmičnje inovacija na ovom polju. Naime, asistentski sistemi za poljoprivredne mašine i interakcija u različitim oblastima, kao i alternativna goriva i elektrifikacija u hibridnim kombinacijama bile su teme u fokusu izlagača snabdevačke industrije. Više od 700 kompanija predstavilo je poslednja rešenja komponenti i mašina. Inovativna snaga ove industrije bila je predstavljena na impresivan način kroz Trofej Sistemi & komponente.

Specijal DLG kombinuje zaštitu životne sredine i Hi-tech tehnologija koji je bio centralno mesto susreta naučnika i prakse. Tačnije na DLG specijalu pod nazivom Zaštita prinosa i prirode ponuđena su adekvatna rešenja na ovom polju. Tokom sedmodnevnog sajma organizovano je više desetina tematskih ciljeva koji svi na kraju imaju isti cilj naći adekvatna rešenja koja će odgovoriti poljoprivrednoj proizvodnji u budućnosti.
DLG je već odredilo i termin sledećeg sajma Agritechnica 2021. Tačnije sledeća Agritechnica biće održana od 14. do 20. novembra 2021 u Hanoveru, a ekskluzivni dani sajamske manifestacije biće 14. i 15. novembar

Events