JUMTOAutor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Naučno društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje (JUMTO), Departman za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u saradnji sa Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, Agencije za bezbednost saobraćaja, Akademije inženjerskih nauka odeljenja biotehničkih nauka i  Inženjerske komore Srbije i ove godine prvog petka u decembru  organizovali su  26. naučnostručni skup “Pravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energiije-JUMTO 2019”. Tradicionalno mesto održavanja je bio Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Poseban osvrt na Skupu dat je na najnovije trendove u poljoprivrednoj proizvodnji koji treba da obezbede održivu poljoprivredu. S tim u vezi poseban akcenat je dat na sisteme koji omogućavaju korišćenje pogonskih goriva dobijenih iz obnovljivih izvora energije s obzirom na to da korišćenje ovakvih goriva na pogonskim jedinicama smanjuje emisiju CO2 odnosno ekološki je prihvatljivo. S druge strane naglašeno je da poljopriedne mašine nemaju značajno učešće u proizvodnji CO2 u poređenju s drugim granama privrede.

Govereći o trendovima u razvoju pogonskih poljoprivrednih mašina prof. dr Lazar Savin predsednik Društva JUMTO naglasio je da je na nedavno održanom sajmu Agritechnica 2019 u Hanoveru postalo jasno da su sistemi za korišćenje čiste električne enrgija za pogon poljoprivrednih traktora još na nivou koncepta, a da je kako se videlo na štandovima proizvođača sve izvesnije korišćenje hibridnih traktora koji mehaničku energiju nastalu sagorevanjem goriva SUS motora pretvaraju u električnu. Savin je govorio i o sve prisutnijoj automatizaciji različitih sistema upravljanja u čije svrhe je i razvijen novi AEF standard četvrte generacije.

Učesnike naučno-stručnog skupa u ime domaćina pozdravio je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica koji je tom prilikom napomenuo da se ova renomirana viskoobrazovna institucija priključila tendenciji modernizacije opremanja pogonskih i priključnih mašina sa željom da sgtudenti imaju na raspolaganju najsavremeniju tehniku.

-To je nastavak jedne vizije davno započete kojom težimo da pružimo ne samo stručno teorijsko znanje nego i da studente informišemo o onome što zaista mogu da vide na svetski izložbama, a da mogu da vide kako to  funkcioniše u praksi, rekao je Tica i dodao da kada je upitanju pravac razvoja  traktora dominira digitalizacija, a sledi je zaštita životne sredine.

Skup Pravci razvoja traktora i obnovljivih izvora energiije-JUMTO 2019, zvanično je otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković osvrnuvši se na rezultate ankete o poljopirvrednim gazdinstvima koja je sprovedena tokom 2018. godine.  Napomenuo je da kada se govori o poljoprivrednoj mehanizaciji, o strukturi i starosti  poljopriredne mehnaizacije, pogonske i priključne, situacija nikako nije  povoljna za Srbiju. Ipak politika subvencionisanja nabavke ovih mašina sprovodi se na skoro svim nivoima vlasti, a od skora sredstva za subvencionisanu nabavku mašina dostupna su i iz Evropskih fondova i ova sredstva, kako je poručio Petković treba iskoristiti kako bi se unapredila poljoprivedna proizvodnja.

Značajno učešće na Skupu imalo  je i Udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije kao jedan od suorganizatoa ali i članice Udruženja koje su aktivno učestvovale u programu odgovaravši na pitanja posetilaca u holu Fakulteta u vezi sa mašinama koje imaju u svojim prodajnim programima kao i aktivnim učešćem u izložbi traktora koja je organizovana ispred ova naučne institucije. Generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marko Stojanović na Skupu je govorio o Stanju i trendovima poljoprivredne tehnike. Više o ovoj temi možete videti pregledom prezentacije koja je u nastavku.

JUMTO 2019

Events