Zaštitni ramovi za polovne traktore glavna tema okruglog stola Bezbedan traktorAutor: Datum:


Tradicionalno i ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu nastavljena je dugogodišnja, uspešna saradnja Agencije za bezbednost saobraćaja i Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije koji su organizovali i na nedavno završenoj sajamskoj priredbi  okrugli sto pod nazivom „Bezbedan traktor“.

Iako je naziv ovogodišnjeg okruglog stola bio „Bezbedan traktor“ centralna tema ovog skupa bila je posvećena ugradnji bezbednih ramova na polovne traktore koji su u eksploataciji, a koji nemaju na sebi ni zaštitni ram ni kabinu. Aktuelni zakonski propisi nalažu da od 1. janura 2022. svi traktori koji nemaju zaštitnu strukturu moraju da imaju ram. Kako učiniti poljoprivrednicima finansijski pristupačnim ove ramove, kako napraviti i doći do jednog ili dva tipa rama koji bi mogao da se ugrađuje na ove polovne traktore, ko će raditi atest tih ramova i kako da oni dospeju do korisnika su bila pitnja na kojoj su učesnici okruglog stola pokušali da iznađu odgovore, a sve kroz predstavljanje izrade projekta univerzalnog zaštitnog rama.

Nakon obraćanja organizatora učesnicima Skupa, vršioca dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duška Pešića i generalnog sekretara Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marka Stojanovića korake  do konačne realizacije projekta Univerzalni zaštitni ram predstavio je prof. dr Mirko Simikić sa Poljoprivednog fakulteta u Novom Satu i Laboratorije za ispitivanje mašina i traktora koja radi po OECD kodovima. U svom predavanju prof, dr Simikić je istakao da do sad sprovedene analize i ankete  ukazuju da će univerzalni bezbednosni ram moći da se ugradi na oko 109.000 trakora. Pri tome najveće potrebe za ugradnju ramova je traktore IMT, a kako je istako prof. dr Simikić radi se na tome da se sa proizvodnjom dva univerzalna rama koja bi mogla da se nadograde na ove modele prevaziđe aktuelan problem.

Kada se bude rešavao problem oko ugradnje zaštitnih struktura očekuje se i preregistracija starih traktora od kojih mnogi imaju stare registarske tablice, a puno je i onih neregistrovanih.

Načelnik odeljenja za homologaciju vozila  opreme i delova koje rukovodi projektom Univerzalni zaštitni ram traktora Dejan Tomašević iz Agencije za bezbednost saobraćaja upoznao je učesnikama sa novinama u kontroli saobraznosti novih priključnih vozila, prikolica odnosno o uslovima za dobijanje tipskih potvrda. Tomašvić je ulesnike okruglog stola podstakao i na razgovor o emisiji izduvnih gasova odnosno opotencijalnim ograničenjima kada je reč o uvozu polovnih i novih traktora i drugih pogonskih vozila.

Nesebičnu pomoć da ramovi za traktor budu što pristupačniji korinicima, poljoprivednim proizvođačima pružiće kako je najavila državni sekretar Jelena Blagojević i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje se takođe uključilo u realizaciju Projekta.

DešavanjaNovosadski Sajam