Rekordan broj mašina na SPIT-u u KaćuAutor: Datum:


Svi posetioci današnjeg SPIT-a koji je održan u Kaću, u organizaciji Kluba 100P plus, na parceli gazdinstva Malešev, bili su u prilici da vide oko dve stotine eksponata savremene poljoprivredne mehanizacije koja je u ponudi na domaćem tržištu. Prikaz skoro 200 mašina je rekord od kad se održava ova jedinstvena manifestacija, a danas je održana petnaesti jubilarni put.
Uprkos toplom vremenu manifestaciju je ispratilo više od pet stotina posetilaca, koji su došli širom Vojvodine, a bilo je onih i iz susedne Hrvatske. Značajno učešće na SPIT-u imalo je i naše Udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, čije članice su prikazale dve trećine izloženih eksponata. Osim stacionarnog prikaza mašina gde su mogli da se vide ne samo predstavnici najnovije tenhologije koje su prisutne u svetu poljoprivredne tehnike, a primenjuju se na kombajnima i traktorima, organizovan je i prikaz mašina u radu u kom su svoje umeće prikazale čak 35 priključnih mašina za obradu zemljišta. Veliko interesovanje posetilaca privukli su plugovi obrtači kojih je bilo različitih „fela“ od onih s a mehaničkim do vario podešavanja, sa punom i rešetkastom plužnom daskom, od trobrazdnih do osmobrazdnih. Prikazane su i kratke tanjirače različitih proizvođača koje su imale idealne uslove da na strništu pokažu svoj rad. Nisu izostala ni kratke tanjirače, valjci kao i kombinovana oruđa među kojima su dominirali razrivači. I traktori su bili različiti, s različitim tipovima transmisije, motorima, kabinama kao i opremom.
Osim što su posetioci SPIT-a bili u prilici da vide različite agregate na delu, od stručnjaka PSS Tamiš u Pančevu, Nikole Škrbića i Bogdana Garalejić,a bili su u prilici da čuju savete o obradi zemljišta kao i o tome koje radne organe na mašinama treba da izaberu za svoj sistem obrade zemljišta. Da bi znali koji sistem obrade zemljišta treba da primene na svojim parcelama, najpre treba da znaju kakav je profil zemljišta koji obrađuju, poruka je stručnjaka iz Pančeva koji su pioniri u Srbiji kada je u pitanju konzervacijska obrada. Da izbor obrade zemljišta, ostavlja i te kakav trag na ovom bitnom resursu, prikazali su i na pedološkom profilu kao i testom gde je u mirnu vodu potopljen komad zemlje koja je sa parcele koja se obrađuje na konvencionalan način, a zatim zemlja koja je iz konzervacijskog sistemima obrade gde se jasno videla razlika u zadržavanju vode i ispiranju čestica koje su pale na dno.

Dešavanja