PU na 45. simpozijumu Poljoprivredna tehnika i 15. zimskom seminaru farmeraAutor: Datum:


Na nedavno održanom 45. simpozijumu “Poljoprvredna tehnika” i 15. seminaru farmera na Tari Poslovno udruženje uvoznika i izvovznika poljoprivredne mehanizacije imalo je aktivno učešće.
Na otvaranju Zimskog seminara farmera na Tari učesnike je pozdravio generalni sekretar PU Marko Stojanović koji je tom prilikom istakao da PU svo vreme svoj postojanja ima za cilj da farmerima omogući da na svojim imanjima koriste savremenu mehanizaciju.

    Marko Stojanović

-Uvek je bilo izazova u toj saradnji. Nekada vi niste prihvatali naša uveravanja da je to što vam nudimo najbolje za vaše gazdinstvo, a nekada mi nismo razumeli vaš kritički osvrt na naše ponude – iz prostog razloga što ste uvek očekivali da za svoje novce dobijete adekvatnu mašinu, rekao je Stojanović uz podsećanje da su predstavnici članica PU i farmeri, članovi Kluba 100P plus zajedno posećivali sajmove, fabrike i družiči se na skupovima koje je svojevremeno osmislio prof. dr Veselin Lazić.
Generalni sekretar Marko Stojanović istakao je da da danas svet živi u vremenu globalnih klimatskih, političkih promena promena koje imaju uticaj i na pravce razvoja poljoprivrede. Tradicionalne, autohtone sorte nestaju a zamenjuju ih nove ili potpuno drugačiji segment proizvodnje – ratarske kulture ustupaju mesto povrtarstvu ili voćarstvu. Oživljava stočarstvo a ulaže se i u šumarstvo. Sve to utiče i na naše članice u smislu izbora mašina i opreme koje će se ponuditi korisnicima. ‘
U prethodnom periodu obnovu mehanizacije najviše su ubrzale subvencije Nacionalnog programa i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu AP Vojvodine, programi lokalnih samouprava, bespovratna podsticajna sredstva novoformiranim, postojećim i složenim zadrugama, krediti sa subvencioniranom kamatnom stopom kao i subvencije fondacije Prosperitati i naravno IPARD II. Svako gazdinstvo je imalo priliku da na neki način obezbedi potrebnu opremu tj mehanizaciju.

Na 45. simmpozijumu “Poljoprivredna tehnika” predstavio je istraživanje Pravci razvoja poljoprivredne tehnike u Srbiji koje možete videti u prilogu.

Okrugli sto

PU je vrlo aktivno učestvovalo i prvog dana Simpozijuma na okruglom stolu Tendencije razvoja poljoprivredne i analiza nabavke nove mehanizacije kroz mere podrške AP Vojvodine, gde je vrlo zapaženo učešće imao i predsednik skupštine PU mr Đorđe Mišković.
Mišković je istakao da je u proseku nabavka nove mehanizacije na višegodišnjem proseku na nivou oko 100 miliona evra koliko je bilo i u 2018. U istom periodu nabavljena je i polovna mehanizacija i to u vrednosi 35 miliona evra.

-Prošle godine u odnosu na 2017. bilo je promena u strukturi uvoza. Ostvaren je pad broja uvezenih novih traktora za nekih 25 posto, sa oko 2.500 to je palo na 1.750 ali zato imao veliki rast uvoza poljoprivrednih priključnih mašina Razlog za ovakvo stanje jeste da su nacionalne mere prestale da finansiraju pogonske mašine i sada čekamo IPARD i efekte iz iparda od prošle godine ćemo osetiti u ovoj godini, a efekte novih najavljenih poziva osetićemo tek u 2020 godini, rekao je Mišković.
Govereći o nabavci priključnih mašina, Mišković je itakao da od nekih 10.000 grubo uvezenih mašina čiji uvoz PU prati po tarifnim brojevima, od mašina za konvencionalnu setvu, plugova, sejalica, prskalica, pa do mašina za redukovanu obradu svaka četvta mašina je na neki način subvencionisana tako da se sa te strane mora reći da je država ili neki fondovi pokreću obnovu mehnaizacije. Napomenuo je da postoje i sredjna i veća gazdinstva koja se bave davanjem usluga, koja imaju svoje izvore finansiranja, koja se bave kombinovano stočarstvom i ratarstvom i drugim granama, i sve zastupljeniji su i voćarstvo i povrtarstvo.

-To su gazdinstva koja ne čekaju subvencije. To su oni koji idu u korak ispred vremena i koji spremno ulaze u četvrtu industrijsku revoluciju, ili da kažemo četvrtu fazu razvoja digitalne poljoprivede. Idu ispred kolone i to su oni na koje ćemo se kasnije ugledati, rekao je Mišković.
Prvog dana Simpozijuma PU je organizovalo i druženje Veče sa Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika, a tokom Simpozijuma aktivno su učestvovale i naše članice predstavljajući savremena tehnička rešenja iz svog prodajnog programa čija primena ima za cilj ostvarivanje veće efikasnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

Pravci razvoja poljop.tehnike u Srbiji – Zlatibor 2019.

Dešavanja