Na 86. poljoprivrednom sajmu najveća će biti izložba mehanizacijeAutor: Datum:


Poljoprivredna mehanizacija će na 86. poljoprivednom sajmu u Novom Sadu biti izložena na polovini izložbenog prostora. Kako je oranizator Poljoprivrednog sajma najavio na konferenciji za novinare održanoj danas na Novosadskom sajmu, izložba poljoprivedne mehanizacije biće održana na površini oko 35.000 kvadratnih metara.

I ove godine, 11. put zaradom pod okriljem Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivedne mehnaizacije na Sajmu će nastupiti svih 20 članica. Pod kapom Udruženja eksponante poljoprivrednih mašina predstaviće Agrimatco, Agro Cesla, Agroglobe, Agromehanika AC, Agropanonka, AgroTech, Agrouniverzal, Agrovojvodina mehanizacija, Almex, Delta Agrar, FPM Agromehanika, Inter Agrar, ITN Group, Jugometal, Kite d.o.o, Kosa trade, Milurović Komerc, RTI, Titan Machinery i Stefan Arilje.

I na ovogodišnjem Sajmu članice Udruženja će predstaviti eksponante koji odgovaraju potrebama korisnika. Posetioci 86. poljoprivrednog sajma biće u prilici da vide poslednja rešenja poljoprivrednih mašina nastala u skladu sa aktuelnim trendom razvoja digitalne poljoprivrede koja su prikazana na poslednjim sajmovima EIMA u Bolonji i SIMA u Parizu.  Iako kupovina najsavremenijih mašina iziskuje značajna ekonomska sredstva i mnogima su ove mašine, upravo zbog cene nedostižne, ipak ima onih koji su svesni da ostvarivanje profita iziskuje značajna ulaganja te su spremni da investiraju i na ovaj način unaprede poljoprivrednu proizvodnju na svojim imanjima. Raznovrsna ponuda mašina koje će predstaviti članice Udruženja, kako je istako generalni sekretar Udruženja Marko Stojanović odgovoriće najrazličitijiim potrebama poljoprivednika.

-Poslednjih godina zahvaljujući merama resornog Ministarstva, kao i drugih institucija  u toku je značajno zanavljanje poljoprivredne mehanizacije što se može lako uočiti prilikom prolaska pored njiva na kojima su uposleni traktori. Svakako treba istaći i mere IPARD čiji rezultati se polako uočavaju na terenu. I ove godine, tokom Sajma  očekuje se olakšana kupovina poljoprivrednih mašina zahvaljujući  merama Ministarstva i drugih institutucija, rekao je Stojanović.

Takođe, poljoprivrednicima su, kako je objasnio Stojanović na raspolaganju i povoljni bankarski krediti koji se sve više koriste kada je reč o nabavci poljoprivredne mehanizacije. Članice Udruženja su tradicionalno za vreme Poljorpivrednog sajma spremile brojne popuste i akcijske cene. Na sajmu će poljoprivredne mašine biti u ponudi po cenama nižim od dva do 10%.

Posetioci Poljoprivrednog sajma, i ove godine moći će da učestvuju u nagradnoj igri, a darodavci, preduzeća  Agropanonka, Kite d.o.o i VGP,  spremili su vredne nagrade: traktore Belarus 82.1 i John Deere 5040 i pneumatsku sejalicu Özdöken.

Preduzeće Agropanonka će na ovogodišnjem sajmu u okviru nagradne igre dodeliti 23. traktor, a na sajamskoj manifestaciji nastupiće po 22. put.  Deo prodajnog programa Agropanonka će prikazati na površini oko 2.000 kvadratnih metara, na dva štanda. Ove godine premijerno će, osim novih priključnih mašina, biti prikazana i četiri nova modela trakotora Mahindra, snage 50, 60, 80 i 90 KS.  Kao i druge članice Udruženja i Agropanonka je u dogovoru sa bankama pripremila finansijske aranžmane za kupovinu mehanizacije. Naime, traktori će moći da se kupe na kredit, u periodu od tri i pet godina bez kamate, a kako je rekao direktor prodaje preduzeća Aleksandar Švonja, oni koji se odluče za kupovinu u gotovini obezbeđeni su popusti.

Kompanije Kite d.o.o takođe je jedan od darodavaca u nagradnoj igri na Poljoprivrednom sajmu. Na štandu površine 1.630 kvadratnih metara biće izloženo više od 50 eksponata mašina proizvođača John Deere, JCB, Kuhn, Joskin, a po prvi put i sistema za navodnjavanje italijanskog proizvođača RM Irrigation koji će biti predstavljeni u tradicionalnim bojama kompanije Kite i kao takvi će u ponudi biti i u narednom periodu na domaćem tržištu. Kako je najavio izvršni direktor Kite d.o.o,  Đorđe Mišković, svi posetioci moći će da se kroz simulaciju u AMS korneru upoznaju sa karakteristikama i radom navigacionog uređaja AutoTrack koji u radu dostiže preciznost +/- 2,5 centimetra. I kompanija Kite d.o.o je za kupce, u saradnji sa OTP i UniCredit bankama spremila  finansijske aranžmne, ali i popuste za kupovinu poljoprivredne mehanizacije. Tako će žitni kombajni W330 i 440 tokom sajma imati cenu manju za pet odsto. I za kupovinu traktora John Deere snage do 100 kilovata biće odobravani jednokratni popusti u vrednosti od 500 do 1.000 evra.

Novosadski Sajam