Dan poljoprivredne tehnikeAutor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Poljoprivredni fakultet u Zemunu, tačnije Institut za poljoprivrednu tehniku bio je glavni  organizator skupa 19. Danapoljoprivredne tehnike koji je održan 14. decembra. Skup je okupio stručnjake iz oblasti poljoprivredne tehnike ali i predstavnike institucija koji svojim radom utiču na dinamiku zanavljanja poljopirvredne mehanizacije na imanjima u Srbiji.

Skup je odražan u jednoj od pet najstarijih obrazonvih ustanova Beogradskog univerziteta, Poljopirvrednom fakultetu koji će na proleće obeležiti 100 godina uspešnog rada, isto onoliko koliko prenosi znanja studentima, bavi se naučnim radom čiji rezultati istraživanja se prenose u praksu, a sve u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Bolje okolnosti po poljoprivrednike za nabavke nove mehanizacije u 2019. najavio je i državni sekretar iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević. Istakao je da će veći budžet u narednoj godini za 7,6 milijardi dinara doprineti zanavljanju mehanizacije s obzirom na to da će ova sredstva biti usmerena na podsticajne mere.  Podsetio je, da je u 2017. na osnovu programa mera iz nacionalnog programa za ruralni razvoj na konkursu za subvencije za kupovinu traktora dodeljeno oko 2.000 rešenja.  U narednoj godini , kako je Stanojević najavio, i dalje će biti aktuelne mere nacionalnog programa ali i IPARD fonda kada je upitanju nabavka mehanizacije. Dan poljoprivredne tehnike godinama unazad pomaže i  Zadružni savez Srbije.

I Poslovno udruženje uvoznika izvoznika poljoprivredne mehanizacije imalo je značajno učešće na Skupu, a aktuelne podatke o kretanju na tržištu u 2018. odnosno o uvozu poljoprivrednih mašina kako polovnih tako i novih prezentovao je predsednik skupštine PU mr Đorđe Mišković. Kako je istako, ovu godinu okarakterisali su  nastavak podrške obnavljanju poljoprivedne mehanizacije od strane resornog Ministarstva i Sekretarijata, Fonda Prosperitati kao i lokalnih samouprava. U ovoj godini u odnsou na prošlu, karakterističan je i veći broj uvozenih priključnih poljoprivrednih mašina i manji broj uvezenih traktora. A ove godine nastavljena su ulaganja inostranih investitora u poljoprivredni sektor dok se proces privatizacije poljoprivrednih preduzeća privodu kraju.

Ovogodišnji uvoz traktora je na višegodišnjem prosečnom nivou. Iuzetak je prošla godina kada je uvezen veći broj ovih jedinica na šta su uticale tada aktuelne mere Ministarstva poljoprivrede. U 2018. godini nabavka svakog trećeg traktora i svake četvrte priključne mašine je subvencionirana na neki način. Ove godine je do kraja septembra uvezeno oko 1.500 novih i 1300 polovnih traktora. Za razliku od traktora, broj uvezenih žitnih kombajan u ovoj godini se ne razlikuje puno u odnosu na prošlu godinu.  Uvezeno je novih 83 i polovnih 387, a u 2017. bilo je novih 76 i polovnih 377.  Uvezeno je i novih 82 odnosno 45 polovnih  teleskopskih manipulatora, mašina čiji uvoz se znanto povećao u prethodnih osam godina. I ovu godinu su kao i prethodne obeležili problemi nekontorlisanog uvoza bez ograničenja starosti mašina i usaglašavanje domaće regulative u odnosu na EU po pitanju  emisije izduvnih gasova. Ova godina ostaće zapamćena i po tome što su dodeljena prva rešenja po pozivu za investiciju za nabavku opreme za fizička lica  IPARD II, odnosno za nabavku traktora i priključne mehanizacije.

Stručni karater Dana poljoprivredne tehike opravdala su predavanja o novim dostignućima na polju poljoprivrednih mašina, a značajan segment skupa bio je posvećen aktuelnoj digitalizaciji odnosno preciznoj poljopirvredi i to kroz primere iz prakse iz Slovenije, zatim predstavljanjem efekata priemne precizne poljoprivede u ratarskoj proizvodnji.

Na Skupu je pokrenuto i važno pitanje o opstanku i razvoju stočarstva u Srbiji, odnosno o objektima kao i opremi na stočarskim farmama koja se koristi u uzgoju životinja. S tim u vezi postavljeno je i pitanje ko će i na koji način moći da koristi sredstva IPARD II za izgradnju novih objekata i kupovinu opreme i koje standarde će ti objekti i oprema morati da zadovolje. Istaknuto je da je stočarstvo u svim poljoprivredno razvijenim zemljama veoma bitno i da ima značajan udeo u privređivanju, te da se i Srbija mora okrenuti stočarskoj proizvodnji.

Da Institu za poljopriednu tehinku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu prati savremene trendove dokazuje i najava uvođenja novog smera u ovoj visokoobrazovnoj instituciji. Naime, sledeće školske godine biće otvoren smer Biotehnički i informacioni inćinjering koji će biti usmeren na transfer znanja o savremenim tehnološko-tehničkim i informacionim rešenjima koja se primenjuju u preciznoj poljoprivredi.

Značajan doprinos skupu dale su i kompanije naše članice Inter Agrar, Milurović komerc, Kite doo, ITN Group, RTI.

Events