Značajno učešće PU i članica na skupovima posvećenim poljopirvredi na Zlatiboru i TariAutor: Datum:


Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije prošle sedmice je ialo zapažen nastup na dva skupa posvećana domaćem  agraru, kao i više članica Udruženja. Reč je o 46. simpozijumu poljoprivredna tehnika održanom na Zlatiboru od 26. do 30. januara i 16. zimskom seminaru farmera održanom na Tari u organizaciji Kluba 100P plus.

Generalni sekretar Udruženja Marko Stojanović imao je zapaženo učešće na ovim skupovima govoreći o aktivnostima Poslovnog udruženja kao i o razvoju poljopirvredne tehnike. Na okruglom stolu Strategija poljoprivrede 2020-2025 Stojanović je istakao da je zadatak Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i njenih članica da korisnicima učini pristušačnim mašine koje su im potrebne. To se odnosi na mašine različitog tehnološkog nivoa jer su i zahtevi različiti. Stojanović je govorio i o trendovima u razvoju poljoprivredne tehnike pa tako i o digitalizaciji koja je neminovna u poljopirvrednoj proizvodnji u budućnosti. Značajnu ulogu na tržištu imaju i domaći proizvođači poljoprivredne tehnike koji ne obezbeđuju mašine samo za domaće tržište već ostvaraju značajan deo prometa i izvozom u inostranstvo.

Govoreći o kretanjima na tržištu Stojanović je naglasio da bez obzira na trenutne potrebe korisnika nabavka poljoprivredne mehanizacije u Srbiji u najvećoj meri zavisi od subvencija koje iz godine u godinu definišu trgovinu na domaćem tržištu iako su potrebe za mehanizacijom veće. To potvrđuje i podatak ankete Zavoda za statistiku Srbije koji ukazuje na to da je svega 5 do 6 % trakotra i kombajna mlađe od jedne decnije. Na starosnu strukturu mehanizacije utiče i nekontrolisan uvoz polovnih mašine te je neophodno preuzeti određene mere kako bi se izbeglo da nas preplave stare mašine koje ne zadovojavaju zahteve u pogledu efikasnosti i dostizanju oređenog nivoa produktivnosti u radu.

I članice  Poslovnog uudruženja imale su značajan nastup i na 46. Simpozijumu poloprivredna tehnika kao i na 16. Zimskom seminaru farmera. Osim što su predstavile svoje prodajne programe članice su bile na raspolaganju učesnicima skupova kako bi odgovorili na sva pitanja poljoprivrednih proizvođača.

Osim na Okruglom stolu, Marko Stojanović je trećeg dana Simpozijuma održao prezentaciju na kojoj je govorio o aktivnostima Udruženja kao i o trendovima na domaćem tržištu poljoprivredne mehanizacije tokom 2019. godine. U nastavku možete pogledati prezentaciju.

46.simpozijum Poljoprivredna tehnika,Zlatibor[11675]

Dešavanja