PU AMI NA 49. SIMPOZIJUMU AGRO-TEHNIKA-PRECIZNA POLJOPRIVREDA (AGROTEH-PP)Autor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije učestvovalo je kao suorganizator na 49. simpozijumu Agro-Tehnika-Precizna Poljoprivreda-AGROTEH PP održanom na Zlatiboru, u hotelu „Dunav“ od 30. januara do 3. februara. Glavni organizator Simpozijuma bio je Poljoprivredni fakultet Novosadskog univerziteta odnosno Departman za poljoprivrednu tehniku, a takođe kao suorganizator skupa aktivno učešće imao je Zadružni savez Vojvodine.

Na otvaranju  49. simpozijumu Agro-Tehnika-Precizna Poljoprivreda-AGROTEH PP u uvodnoj reči, generalna sekretarka PU Marija Antanasković istakla je da je uloga članica PU veoma značajna kada je reč o uvođenju novih tehnologija i tehnika s obzirom na to da su članice te koje inovativna rešenja iz sveta agrotehnike donose na imanja poljoprivrednih proizvođača. Takođe PU je i partner visokoobrazovnih institucija kao što je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, sa kojim ima posebno blisku saradnju sa Departmanom za poljoprivrednu tehniku. Kroz saradnju sa članicama, stručnjacima su takođe dostupna nova tehnička rešenja kako bi se upoznali s njihovim karakteristikama i prednostima koje njihova primena u praksi donosi. Partnerski odnos je veoma bitan i za saradnju PU sa predstavnicima državnog aparata, na prvom mestu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Uloga PU u ovom partnerstvu je vrlo važna što implicira na produbljivanje saradnje s obzirom na to da je rad članica  u obezbeđivanju mašina u realizaciji različith progama subvecnija velika.

Sekratarka Antanasković je imala i jedno od uvodnih predavanja na Simpozijumu na kom se osvrnula na dešavanja na tržištu u protekloj godini kao i na faktore koji su uticali na industriju poljoprivednih mašina te su doveli do zastoja u proizvodnji, povećanju cena i pomeranju rokova isporuke.

Tokom Simpozijuma PU je održalo i Okrugli sto na temu „Poljoprivredna mehanizacija-trendovi i izazovi“. Na okruglom stolu učestovovali su članice Poslovnog udruženja: Agrovojvodina-Mehanizacija DOO, Agrotech DOO, Agromarket Machinry DOO i KITE DOO i prof. dr Jan Turan na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Departmanu za poljoprivrednu tehniku.  Kroz aktivnu diskusiju učesnicimi Simpozijuma, upoznati su sa dešavanjima u agro-industriji koja utiču na proizvodnju, a samim tim i isporuku mašina, e-fakturama, uticaju subvencija na tržište, uslovima  i stanju domaćih proizvođača….Takođe istaknut je značaj inovativnih tehničkih rešenja za poljoprivrednu proizvodnju, posebno ovih koja se odnose na preciznu poljoprivredu.

Events