Poljoprivreda posle pandemijeAutor: Datum:


U organizaciji Novosadskog sajma, a uz podršku kompanije Color  Media Communications danas je održana online konferencija „Poljoprivreda posle pandemije“. Na konferenciji su učestvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sektretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević*, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević,  ambasador Češke Republike u Srbiji Tomaš Kuhta,  generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković,  predstavnik Generali osiguranja u Srbiji Leonid Babić koji je i direktor Regionalnog centra Vojvodina, zatim  generealni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marko Stojanović i predstavnik malih poljoprivednih proizvođača Branislav Sekulić koji je i vlasnik firme “Vrtlari”.

U skaldu sa nazivom konferencije „Poljoprivreda posle pandemije“ akteri su se osvrnuli i na agrar kao i mere pomoći koje je država namenila poljoperivrednim proizvođačima. Tako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović podsetio na mere koje je resorno Ministarstvo zajedno sa Vladom Srbije pokrenulo u periodu iza nas, a tokom vanrednog stanja. Ministar je rekao i da je danas objavljena Uredba za subvencije za nabavku priključnih mašina koje se koriste u biljnoj porizvodnji. Svima onima koji su konkurisali za sredstva za nabavku mehanizacije preko takozvanog konkursa za mlade, a kojih je oko 5.500, ministar je poručio da će u periodu ispred nas biti svi oni kontaktirani kako bi se videlo da li ostaju pri željnoj aplikaciji. Nakon sprovedene ankete uradiće se revizija i objaviti kome će sredstva biti dodeljena.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu  Vuk Radojević napomenuo je da uprkos rebalansu budžeta Pokrajine poljopirvednici koji su aplicirali na konkursima od početka godine neće biti puno oštećeni,  a da se umanjenja očekuju na konto smanjenog budžeta namenjenog poljoprivredi što je rezultat rebalansa pokrajinskog budžeta.

Iako je naziv konferencije „Poljoprivreda posle pandemije“ povod za njeno organizovanje je majski Poljoprivredni sajam čiji termin je pomeren za period od 19. do 25. septembra 2020. Kako je istakao generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković  uprkos pandemiji Poljoprivedni sajam će biti održan i ove godine jer ako se pogleda prošlost bio je održavan i u težim vremenima. Ipak, realno je očekivati da Sajam bude održan u smanjenom obimu što Cvetković procenjuje na  20 do 30%. Istovremeno je uputio i apel da se sredstva koja su se do sad koristila za promociju domaćih privrednih potencijala na sajmovima u inostranstvu preusmere na promociju našim privrednim subjektima kako bi im se olakšao nastup na predstojećem Poljoprivednom sajmu.

Uprkos velikoj želji da ove godine Republika Češka bude zemlja partner ovogodišnje sajamske manifestacije u Novom Sadu posvećene agraru, to izgleda, po najavama ambasadora Republike Češke Tomaša Kuhta, neće biti slučaj s obzirom da je već veliki deo izlagača, više od polovine iz ove održave otkazao učešće na 87. poljoprivrednom sajmu.

Da održavanje sajamske manifestacije u periodu od 19. do 25. septembra nije najidealnije rešenje stava je i Udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i to iz više razloga. Jedan od problema jeste sam termin kako je istakao Marko Stojanović jer se u to vreme intenzivno obavljaju poljoprivredni radovi, žetva i priprema za setvu, tako da je predlog Udruženja da se termin Poljoprivrednog sajma pomeri na drugu polovinu oktobra. Većina članica Udruženja, kako je rekao Stojanović je stava da Poljoprivredni sajam ove godine ne treba da se održi jer je poslovanje mnogih dovedeno u pitanje zbog pandemije. Takođe će problem biti i izložbeni eksponati s obzirom na to da su tokom pandemije mnoge fabrike smanjile ili obustavile proizvodnju pa nije više tako jednostavno organizovati isporuku mašina jer su rokovi ispruke pomereni. Vrlo je teško,  takođe, organizovati nastup na visokom kvalitetnom nivou u septembru, pa ponovo u maju. I ranije je, kako je podsetio Stojanović  u razgovorima sa Novosadskim sajmom bilo reči oko pomeranja stalnog termina održavanja Poljoprivrednog sajma sa maja na jesen jer je to  period koji mnogo više odgovara i izlagačima i poljoprivrednim proizvođačima ako to već nije moguće organizovati tokom zimskih meseci, kao što je uobičajeno širom Evrope, zbog nedostatka odgovarajućeg zatvorenog prostora na sajmu.

Udruženje uvoznika je partner Novosadskog sajma punih 11. godina, i jedan od najvećih izlagača na Poljoprivrednom sajmu s obzirom na to da kompanije, članice Udruženja zajedno zakupe bezmalo 50% otvorenog izlagačkog prostora tokom sajamske manifestacije posvećene agraru. Svaka od članica Udruženja će svoju konačnu odluku o učešću na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu doneti u skladu sa svojim poslovnim interesom i mogućnostima. Podrazumeva se da će vanredne mere u vezi sa pandemijom biti ukinute.

Stojanović je, povodom najave ministra o današnjem obelodanjivanju konkursa za subvencije za nabavku mašina skrenuo pažnju da je vreme trajanja konkursa od 15 dana, kako je nezvanično najavljeno, suviše kratko s obzirom na to da se može konkurisati samo uz priloženu fakturu koju preduzeće ne može da izda ako nema mašinu na lageru. To podrazumeva da će biti mali broj realizovanih rešenja s obzirom na pomenute poteškoće oko rokova isporuka novih mašina.

 

 

Dešavanja