Otvoren Poljoprivredni sajam-ExpoonlineAutor: Datum:


Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Uprkos aktuelnoj situaciji u 2020. i uprkos pandemiji korona virusa Međunarodni sajam poljoprivede nastavlja da se održava i nastavlja da postoji na veliko zadovoljstvo, ali njegovo 87. izdanje u dugoj istoriji Sajma poljoprivrede održava se online.

-Ovo je godina koja nam je najbolje do sada, pokazala važnost poljoprivredne i prehrambene industrije. Želim  da izrazim svoje zadovoljstvo kao i ponos što je Srbija bila jedna od retkih zemalja u svetu koja je na početku ove strašne pandemije bila zemlja  koja ni u jendom trenutku nije imala nestašice ni hrane ni  bilo kojih prehrambenih proizvoda. Takođe,  želim da iskažem zahvalnost našim poljoprivrednim proizvođačima i čitavoj  našoj prehrambenoj industriji što su bili spremni, što su uspeli da uprkos ovakvim okolnostima zaista pokažemo i žilavost i otpornost. Srbija, ne samo da  nije imala nestašice već upravo suprotno, pored toga što smo imali za nas uspela je da pomogne i drugima koji su u tom trenutku imali nestašice, istakla predsednica Vlade Republike Srbije je Ana Brnabić otvarajući danas Poljoprivredni sajam koji se održava u virtuelnom izdanju.

Pozitivni rezultati ostvareni u poljopirvedi i prehrambenoj industriji u ovoj godini daju, kako je napomenula premijerka Ana Brnabić podstrek da se ubuduće još više ulaže u ove privredne grane i da Srbije snažnije krene transformaciju da iz zemlje koja proizvodi i izvozi poljopirvedne proizvode i sirovine postane zemlja koja izvozi hranu sa dodatom vrednošću. To je i razlog, zbog kojeg je sektor prehrambene insustrije, u novoj Vladi Republike Srbije prebačen iz nadležnosti Ministarstva privrede u nadležnost resora ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

– Sigruna sam da ćemo već 2021. godine videti konkretne rezulatet ovog i da ćemo videti  da naša poljoprivreda i naša prehrambena  industrija za čitav ekonomski rast Republike Srbije daju  novu dodatu vrednost izrazila je nadu Brnabić i još jednom  uputila sve čestitke organizatorima što održavaju ovaj Sajam u ovakvim uslovima kao i na tome  što su uprkos pandemiji  uspeli da okupe više od 180 proizvođača iz osam različitih zemalja. Premijerka je napomenula da se nastavlja sa investiranjem u poljoprivredu koja je jedna od važnih komponenti sveobuhvatnog plana koji se zove Srbija 2020-2025.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma u online izdanju je Republika Češka koja će sledeće godine kada se ova najznačajnija regionalna agrarna manifestacija bude održavala biti partner rekao je, između ostalog na otvaranju ove značajane agrarne manifestacije njegova ekselencija ambasador Republike Češke u Republici Srbiji Tomaš Kuht

Trgovinska razmena u agrarnom sektoru poslednjih godina stalno raste i to ne samo u pravcu  izvoza čeških proizvoda u Srbiju već i rastu izvoza  srpskih proizvoda u Češku. Ukupna razmena, kako je naveo ambasador Tomaš Kuht u 2019. godini dostigla je  36,7 miliona evra od čega je na izvoz robe iz Češke u Srbiju pripadalo  20,6 miliona evra, a na izvoz  robe iz Srbije u Češku 16,1 miliona evra. Iz Češke  se u Srbiju tradicionalno uvozi pivo, mleko u prahu, pavlaka ali  i živa stoka i hrana za kućne ljubimce, a ova zemlja je poznata i po svojim poljoprivrednim mašinama. S druge strane Srbija u Češku izvozi konzervirano i sveže voće, premikse za stočnu  hranu, suncokretovo ulje i druge proizvode. U prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine zabeležen je rast spoljnotrgovinske razmene. Tako je, kako je napomenuo ambasador Tomaš Kuht Češka ostvarila povečanje u izvozu u Srbiju od 6%, a Srbija u Češku od 26% i dodao da su ovakvom rezultatu svakako doprinele značajne sajamske priredbe kao što je Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i u Češkoj slična manifestacija koja se zove “Zemlja raniteljka” i održava se krajem avgusta meseca svake godine.

      Značajnu podršku održavanju Poljoprivrednog sajma u novom virtuelnom izdanju pruža i Pokrajinski sekretarijat za poljopoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koga predvodi Čedomir Božić.

-Povezivanje kompanija i institucija iz oblasti poljoprirvede, posebno digitalnom platformom je put koji će trasirati novi vid  funkcionoisanja i unapređenja ove  privrede grane. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je prepoznao da budućnost poljoprivrede leži u digitalizaciji, rekao je na otvaranju Čedomir Božić koji je tom prilikom istakao i da se strateški  ciljevi resornog Sekretarijata usled krize izazvane pandemijom korona virusa, a uz velike napore Pokrajinske vlade odnsono Sekretarijata za poljoprivredu razvrstavaju na potsticajne programe za poljoprivrednike koji zapravo predstavljaju, otprilike 30 pojedinačnih konkursa koji obezebeđuju sve pretpostavke za dostojanstven život  onih koji se bave poljoprivredom i agrobiznisom.

U periodu kada smo svi svedoci da je sajamska industrija pretrpela štete u prethodnom periodu izazvane pandemijom virusa Covid 19 pokazalo se još jednom, kako je istakao član gradskog veća za privredu Grada Novi Sad Milorad Radojević koliki je značaj sajmova pre svega za privredu  i kompanije za ekonomiju  jedne države i pre svega za ekonomiju grada domaćina u kome se sajam održava. Novosadski poljoprivredni sajam je, kako je rekao Radojević možda  jedan od najvažnijih događaja u Novom Sadu  i sigurno tradicinalno mesto gde se u maju mesecu okupljaju svi važni akteri u poljopirvredi, i mesto na kom se prikazuju  najnoviji trendovi i gde izlažu sigurno najznačije kompanije iz regiona i Evrope.

Generalni sponzor Poljoprivrednog sajam Expoonline je Delta Generali Srbija osiguraje, a na otvaranju Sajma posetiocima digitalne platforme obratio se generalni direktor ove osiguravajuće kuće Dragan Filipović. U obraćanju učesnicima i posetiocima otvaranja, istakao je da  savremena poljopirveda iziskuje velika ulaganja i primenu savremenih tehnologija i kao usku specijalziaciju jer je jedino na taj način moguće ostrvariti rezultate koji obezbeđuju  dugoročni opsatanak na tržištu. Ovakav koncpet, s druge  strane ostavlja veoma malo prostora za greške  i podbačaje u prinosima.

-Kompanija Delta Generali Srbija veoma dobro razume  potrebe poljoprivrednika da ishod svoje proizvodnje učine izvesnijim i iz tih razloga im nudi različite  vrste osiguravajućih pokrića, bilo  da se radi o  individualnim poljoprivrednim proizvođačima, organizatorima poljoprivredne proizvodnje ili velikim kompanijama, rekao je Filipović dodao da će iz tih razloga kompanija i u narednim godinama nastaviti da prati potrebe poljoprivrednika i uz primenu savremenih tehnologija prilagodi svoju ponudu i podigne kvalitet i brzinu usluge.

U ime domaćina i glavnog organizatora poljorivrednog sajma učesnicima se na otvaranju kao i svim posetiocima online platforme Expoonline, obratio se generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković koji je izazio posebnu zahvalnost za podrušku koju je ova Institucija dobila u organizovanju ove sajamske manifestacije u novom izdanju koje je potpuno u skladu sa digitalizacijom, opredeljenjem Vlade Republike Srbije. Direktor Cvetković se posebno zahvalio  zemlji parternu Češkoj, kao i generalnim sponzorima kompanijama Al Dahra i Delta Generali kao i kompaniji Kite d.o.o. koja je darodavac u nagradnoj igri za posetioce gde je glavna nagrada samohodna kosilica John Deere X350R.

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu učestvuju i članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije čije štandove možete posetiti preko virtuelne platforme Expoonline. To su: Delta Agrar, RTI, Kite, ITN Group, Agroglobe, Milurović Komerc, Livona, Agrotech, Inter Agrar, Agrimatco, Agrovojvodina Mehanizacija.

EventsNovi Sad Fair