Kako se kupovala mehanizacija u prošloj, a kako do novih mašina u 2018?Autor: Datum:

Tradicionalno i ove godine poslovno Udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije kao i njegove članice imale su aktivno učešće na 44. simpozijumu poljoprivredna tehnika koji se održava na Zlatiboru od 22. do 27. januara 2018. Od osnivanja, Udruženje aktivno pomaže održavanju Simpozijuma kao i njegovom unapređenju.

Na ovogodišnjom Simpozijumu generalni sekretar Udruženja mr Đorđe Mišković u predavanju po pozivu  govorio je o analizi stanja prodaje poljoprivredne mehanizacije u 2017. iz ugla uvoznika koju možete videti u prezentaciji na našoj stanici. Takođe Đorđe Mišković je aktivno učestvovao na okruglom stolu Finansiranje nabavke i razvoja poljoprivedne mehanizacije kroz nacionalne budžete i IPARD fond u 2018. godini. Na okruglom stolu su učestvovali i pomoćnik ministra za poljoprivedu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Janjatović, direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprirede Aleksandar Boganović, predstavnik domaćih proizvođača poljoprivredne mehanizacije Radenko Komad kao i predsednik Nacionalno naučnog gruštva za poljopirvrednu tehniku prof. dr Todor Janić.

Prethodne godine značajno je povećana prodaja nove poljoprivredne mehanizacije, pogonske i priključne, na šta su najvše uticale mere iz Nacionalnog programa za poljoprivredu i ruralni razvoj, aktivnosti Pokraijnskog sekretarijata za poljoprivedu, vodoprivredu i šumarstvo i Fondacije “Prosperitati”. I u ovoj godini poljoprivednici će imati priliku da do novih pogonskih i priključnih mašina, između ostalog dođu i konkurisanjem za sredstva iz IPARD fonda, merama Nacinonalnog programa.

Uprava za Agrarna plaćanja do sada je raspisala dva poziva 25. decembra 2017. i 4. januara za nabavku priključne mehanizacije i traktore koji će biti aktivni do 26. februara. Predstavnici resornog Ministarstva tokom okruglog stola poručili su poljoprivrednicima da dobro razmisle prilikom konkurisanja na IPARD i da ne žure jer će ovi konkursi biti ponovo aktivirani za oko šest meseci. IPARD je prvenstveno namenjen srednjim poljoprivrednicema s visokim potencijalom razvoja. Oni koji neispunjavaju uslove za IPARD moći će da konkurišu preko programa Nacionalniih mera, a kako je najavio Zoran Janjatović ove godine se objava pravilnika očekuje do kraja februara. Na ovaj način svih 370.000 aktivnih gazdinstava će moći da konkurišu i tako ako ispunjavaju uslove dođu do sredstava za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije. Nedavno, prošlog četvrtka Uprava je objavila i Vodič za IPARD gde poljoprivednici mogu doći do željenih informacija.

Na Skupu je istaknuto i da se prilikom konkurisanja za sredstva za investiciju u vrednosti do 100.000 evra neće gledati poreklo predmeta investicije ali je bitno da on zadovoljava propisane standarde. Gazdinstva koja konkurišu za sredstva moraće da zadovolje nacionalmne standarde, a predmet investicije mora da ispunjava evropske standarde. Napomenuto je i da se prilikom pisanja biznis planova prilikom konkurisanja za IPARD sredstva poljoprivrednici osim konsultantskim kućama mogu obratiti i Poljoprivrednom fakultetu, savetodavnim službama, a mogu im pomoći i članice Udruženja s obzirom na to da su po dva predstavnika prošla obuku za IPARD.

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i ove godine će raspisati konkurse za kreditne linije s kamatnom stopom od jedan odsto. Pri konkurisanju za kredit za nabavku traktora sam traktor je sredstvo obezbeđenja, a prilikom konkurisanja za priključnu mašinu obezbeđenje je zemljište u vrednosti 1,5 puta većoj od vrednosti mašine. Poljoprivrednici će na ovaj način moći i da konkurišu i za obezbeđenje sredstava za IPARD. Takođe i u 2018. resorno Ministarstvo će obezbediti  kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom.

Uvoznici poljoprivrednih mašina su i ove godine spremni da odgovore zahtevima korisnika, a kako je rečeno i proizvođači domaće mehanizacije.

Na kraju vreme će pokazati kako i koliko će se kupovati poljoprivredna mehanizacija u 2018. i koliko će sušna 2017. uticati na to. Ipak do sredstava iz IPARDA nije nemoguće doći, mada se smatra da će ova sredstva teško obezbediti kupovinu traktora i poljoprivredne mehanizacije u obimu ostvarenom u 2017.

Dešavanja